UVEDENE MERE ŠTEDNJE: U Vrnjačkoj Banji smanjuju potrošnju električne i toplotne energije

G. ĆIROVIĆ

19. 09. 2022. u 06:20

OPŠTINSKO veće Vrnjačke Banje usvojilo je Naredbu o merama za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, koja je stupila na snagu 15. septembra.

УВЕДЕНЕ МЕРЕ ШТЕДЊЕ: У Врњачкој Бањи смањују потрошњу електричне и топлотне енергије

G.Šljivić

Ovom Naredbom obuhvaćeni su objekti Opštinske uprave, javnih preduzeća, ustanova, društava i agencija čiji je osnivač Opština, obrazovne ustanove, sportski i drugi objekti, čije troškove energije plaća vrnjačka lokalna samouprava.

Pored ostalog, na osnovu naredbe, potrošnja električne energije javne rasvete, uz poštovanje minimalnog bezbednosno-opravdanog nivoa, smanjiće se za 33 odsto. Biće ograničena rasveta sportskih hala, školskih sala i sportskih terena, uz otkazivanje treninga posle 19 sati, dok se za treninge u periodu do tog termina može koristiti samo 50 odsto instalirane rasvete.

U objektima javnih preduzeća i ustanova propisana je ušteda od 15 odsto. Tako će se radni prostori prilagoditi da se korišćenje struje svede na najnižu meru. Primera radi, zabranjuje se korišćenje grejalica na struju, kao i osvetljenja u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama kada ima dovoljno dnevne svetlosti.

Osim toga, preporučuje se poboljšanje energetske efikasnosti promenom prozora i poboljšanjem izolacije, kao i tamo gde je to moguće, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja.

Naredba

U NAREDBI se dodaje da će se nepridržavanje navedenih mera smatrati teškom povredom radne obaveze, a kao odgovorna lica određeni su načelnik Opštinske uprave i direktori javnih preduzeća i ustanova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri