DO VRHA NAJUPORNIJI: U "usponu na krov Vojvodine" učestvovalo 50 dece iz cele Srbije

J. J. BALjAK

05. 09. 2022. u 08:45

SA ciljem da mlade odvoje od kompjutera i mobilnih telefona, dva vršačka planinarska društva, "Vršačka kula" i "Železničar", u subotu su, uz podršku Planinarskog saveza Srbije, organizovala republičku akciju za mlade "Uspon na krov Vojvodine" koja je okupila 80 učesnika iz cele Srbije.

ДО ВРХА НАЈУПОРНИЈИ: У успону на кров Војводине учествовало 50 деце из целе Србије

Foto Pres biro Pokr.vlade

Istina, trebalo je da ih bude dvostruko više, ali su mnogi otkazali već najavljeni dolazak, zbog lošeg i kišovitog vremena.

Deca iz Vršca, Niša, Beograda i Ljubovije su uprkos namrgođenim oblacima i klizavom terenu uspeli da se uspenju na dva najpopularnija vrha na Vršačkim planinama. Oni mlađi, među kojima je bio i jedan petogodišnjak, u pratnji licenciranih vodiča popeli su se na Lisičju glavu (590 m), prešavši osam kilometara dugu stazu za oko četiri sata.

Stariji su imali zahtevniji zadatak, da osvoje najvišu tačku u Vojvodini - Gudurički vrh (641 m). Trebalo im je oko šest sati da pređu stazu od 16 kilometara.

- Vršačke planine nemaju visoke vrhove, ali imaju zahtevne i lepe staze za šetnju. To je ono što želimo da ponudimo mladima, da ih privolimo da vreme provode u prirodi sa društvom, umesto što sami sede u zagušljivim, zatvorenim prostorijama "živeći" u virtuelnoj stvarnosti - kaže Cvetko Baković, predsednik PSD "Vršačka kula" i učitelj u OŠ "Paja Jovanović" u Vršcu.

PRIRODA

KAO pedagog i planinar, Baković je svestan važnosti boravka dece u prirodi, pa svoje đake četiri puta godišnje vodi u šetnje po Vršačkim planinama. Isti princip u radu sa decom primenjuje i predsednik PSK "Železničar" Darko Živanović, inače vaspitač u PU "Čarolija" u Vršcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!