KONCERT MLADIH MUZIČARA U KIKINDI: Omladinski duvački orkestar Srbije oduševio prisutne (FOTO/VIDEO)

R. Šegrt

18. 08. 2022. u 22:25

OMLADINSKI duvački orkestar Srbije, koji je prošle godine osnovan u Kikindi, večeras je održao koncert u tom gradu.

КОНЦЕРТ МЛАДИХ МУЗИЧАРА У КИКИНДИ: Омладински дувачки оркестар Србије одушевио присутне (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Na bini u centru, ispred Gradske kuće, sviralo je 35 muzičara iz 12 mesta u našoj zemlji, osim iz Kikinde, iz Beograda, Niša, Novog Sada, Kraljeva, Pančeva, Subotice, Sente, Ade. Zanimljivo je da su muzičari različite životne dobi, iskustva i obrazovanja. Najmlađi među njima ima svega osam godina, a dvojica najstarijih već su profesori. Koncert je deo muzičkog kampa koji se drugi put održava u Kikindi, a plod je saradnje Kulturnog centra Kikinde i Muzičkog centra Pančevo.

VATROMET ZA NIKOLU

Na kraju koncerta Omladinskog duvačkog orkestra Srbije u Kikindi priređeno je iznenađenje za publiku, ali i muzičare. Naime, nakon sat i po svirke, usledio je vatromet. To je obradovalo najmlađeg muzičara, Nikolu Linjačkog, koji ima svega osam godina i svirao je bubanj. Inače, učenik je muzičke škole, a već ima i svoj bend.

- Uspeli smo da za svega nekoliko dana pripremimo koncert od 19 kompozicija. Svirali smo četiri numere sa kojima ćemo se u septembru predstaviti u Nemačkoj, šest dela mađarskih autora, jer ćemo uskoro tamo nastupati na velikom festivalu, kao i ruske, američke i, naravno, naše kompozicije. Ove godine uveli smo i filmsku muziku – objasnio je dirigent Boris Matijević iz Pančeva.

Po njegovim rečima, duvačkih orkestara nema mnogo u Srbiji, profesionalna su svega dva, vojni i policijski. Ostali se sporadično pojavljuju, a ovaj nastao u Kikindi ima šanse da dugo svira, jer ima veliku podršku grada.

- Kikinda ima sluha za ovakve muzičke aktivnosti. Podška Grada je veoma važna. Imamo izvanredne uslove za rad, u rashlađenoj sali Kulturnog centra Kikinda vežbali smo dnevno po pet i više sati. Podrška ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata jeste važna, ali bez grada ne bi moglo da nastane ovako nešto – ocenio je Matijević.

Omladinski duvački orkestar Srbije već sutra će svirati na koncertu u Novom Bečeju, za nedelju dana učestovaće na velikom međunarodnom festivalu u mađarskom gradu Mako, a u septembru na festivalu u Nemačkoj.

Projekat Kulturnog centra Kikinda i Muzičkog centra Pančevo podržali su Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grad Kikinda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju