LOZNIČANI LIDERI VEĆ 15 GODINA: Lokalna kancelarija, sa gradom i istraživačima, obeležila Međunarodni dan mladih

V. Mitrić

16. 08. 2022. u 05:44

LOZNIČKA kancelarija je, u saradnji sa lokalnom samoupravom i Istraživačima Srbije, obeležila Međunarodni dan mladih.

ЛОЗНИЧАНИ ЛИДЕРИ ВЕЋ 15 ГОДИНА: Локална канцеларија, са градом и истраживачима, обележила Међународни дан младих

Foto V. Mitrić

- Cilj nam je da upravo ovu populaciju uključimo u sve oblasti društvenog života i da oni budu vidljiviji - kaže pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić.

- U Loznici je Kancelarija za mlade osnovana 2007, a pet godina kasnije je, na predlog gradonačelnika Vidoja Petrovića i uz pomoć Ministarstva inostranih poslova Italije, izgrađen Omladinski centar. Budućnost našeg grada je bila aktivna i kada se donosila Nacionalna strategija za mlade i Lokalni akcioni plan za sprovođenje te strategije, pa smo zaslužili i nagradu "Mlad grad", za unapređenje njihovog položaja.

A, u pomenutom Omladinskom centru se stiču različita neformalna obrazovanja, a najčešće su to kursevi stranih jezika i informatike, škole fotografije i novinarstva, dramske radionice za glumačke talente... Svake godine osnovcima organizuju i pripremnu nastavu za polaganje završnog ispita, te psihološko, karijerno i druga savetovališta, a svi programi su besplatni.

- Mladi iz našeg grada su već deceniju i po deo programa razmena sa Italijom, Poljskom, Nemačkom, Francuskom i SAD, a u Srbiji smo jedini osmislili program pod nazivom "Loznica najboljima", sa ciljem da po diplomiranju vratimo one koji su otišli u druge sredine da završe akademske studije. Zato smo pre nepunih pet godina otvorili i naučno-obrazovno kulturni centar "Vuk Karadžić" u Tršiću, gde će se izučavati humanističke nauke, a naš jezik, kultura i običaji - ističe Đokić.

Koordinatorka Mladih istraživača Srbije Sanja Kamberović kaže da je ovogodišnji Dan mladih specifičan jer je 2022. i Evropska godina mladih. Tako se o sticanju novih znanja i veština govorilo tokom panel-diskusije, u toku je i jedan od kampova koji je organizovan sa ovdašnjom kancelarijom, a iz Loznice je realizovan i onlajn prenos za učesnike međunarodnih okupljanja mladih u inostranstvu i širom Srbije.

- Ovogodišnji program Dana mladih obuhvatio je niz aktivnosti, među kojima se izdvajaju "Dečje leto", filmski festival "Slobodna zona", posmatranje zvezda teleskopom uz podršku opservatorije iz Beograda, planinarenje od Gučeva do Boranje, uz podršku Planinarskog saveza i Orijentiring asocijacije Srbije - zaključuje koordinator lozničke Kancelarije za mlade Bojan Lučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!