"STAPARK" UMESTO ZAŠTITE PRIRODE: Užičani nezadovoljni urbanizacijom izuzetnih predela uz Đetinju

N. JANKOVIĆ

03. 08. 2022. u 08:45

PAŽNjU posetilaca u klisuri reke Đetinje, na korak od Staparske banje, privlači novi zabavni sadržaj - "Stapark", replika neolitskog naselja kojom lokalna samouprava nastoji da ovo mesto pretvori i u svojevrsni edukativni centar, namenjen prvenstveno najmlađima.

СТАПАРК УМЕСТО ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ: Ужичани незадовољни урбанизацијом изузетних предела уз Ђетињу

Foto SG u Užicu

Nekoliko kućica koje podsećaju na naseobine iz mlađeg kamenog doba izgrađeno je kroz projekat "Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja - NeoLIFE", vredan 650.000 evra, koji su zajedno realizovali gradovi Užice i Tuzla, ovdašnja Umetnička škola i Opština Milići u BiH.

- Cilj nam je da ovo naselje bude deo objedinjene turističke ponude klisure reke Đetinje, koja je u proceduri zaštite kao predeo izuzetnih odlika. Jezero Vrutci, manastir Rujno, Donja staparska banja, stara trasa "ćire", ostaci bosanskog i dubrovačkog puta, neolitsko naselje, ribolovni reviri, kupališta, planinarske i biciklističke staze, hidrocentrala "Pod gradom", tvrđava Stari grad i gradska plaža čine izuzetan turistički potencijal - naglasila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Zabavnim parkom će upravljati lokalna Turistička organizacija, a za posetioce će biti otvoren svakog petka, subote i nedelje - od 15 do 20 sati - uz pratnju vodiča.

Inače, klisura Đetinje je trebalo da dobije viši stepen zaštite, ali je to izgradnjom zabavnog parka postalao neizvodljivo, jer se sada u ovoj doskoro oazi prirode širi infrastruktura, pa su uz asfalt i elektromrežu, i septičke jame uz reku postale deo novog ambijenta.

SERIJA NERAZUMEVANjA I - APSURDA

ZAŠTITNICI prirode su bili protiv urbanizacije klisure koja je dom za nekoliko stotina važnih i ugroženih životinjskih i biljnih vrsta. Uzalud...

Pri tome, nedaleko od novog parka se nalazi autentično neolitsko naselje, gotovo potpuno neistraženo, pa je užički Narodni muzej konkurisao za nastavak istraživanja i uređenje autentične lokacije, kada nauka obavi svoj deo posla, ali - takođe - bez rezultata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani