JOŠ BOLUJU IDEJNO REŠENJE: Izrada novog projekta za dugoočekivanu rekonstrukciju i dogradnju opšte bolnice u Valjevu

B. PUZOVIĆ

27. 07. 2022. u 09:25

IZRADA idejnog rešenja izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije Opšte bolnice u Valjevu, te izrada urbanističkog projekta - što je posao vredan oko 24,6 miliona dinara - poverena je konzorcijumu firmi "Prostor" iz Ade i "Kapitel arhitekti" iz Niša.

ЈОШ БОЛУЈУ ИДЕЈНО РЕШЕЊЕ: Израда новог пројекта за дугоочекивану реконструкцију и доградњу опште болнице у Ваљеву

Sadašnji izgled Ruske bolnice, Foto B. Puzović

Za ovu javnu nabavku bilo je pristiglo pet, razmatrane su tri, a najpovoljnija je bila ponuda pomenute dve firme.

Predviđena je rekonstrukcija i dogradnja šest objekata Bolnice u Pasterovoj ulici. Plan je da takozvana Ruska bolnica, Neurologija i Pedijatrija, Centar za rehabilitaciju, Hirurški blok, Grudno odeljenje i Patologija budu rekonstruisani, a postojeća zgrada Poliklinike biće srušena. Pored temeljne obnove, saznajemo, već pomenuti Hirurški blok, Centar za rehabilitaciju i Ruska bolnica biće i dograđeni. Plan podrazumeva i izgradnju novih objekata - Dijagnostike i Poliklinike, te Psihijatrije.

Podsetimo, lokalna samouprava u Valjevu je početkom godine sa beogradskom firmom "Mašinoprojekt Kopring" raskinula ugovor za izradu projektne dokumentacije rekonstrukcije Bolnice, vredan oko 50 miliona dinara. S obzirom na to da su se u međuvremenu pojavili novi predlozi i zahtevi za rekonstrukciju, ocenjeno je da je neophodno da se uradi novi projekat. Ipak, zbog raskidanja ugovora, Valjevo je beogradskom preduzeću isplatio oko 30 miliona dinara.

Treba reći i da je država, još pre pet godina, obezbedila novac ne samo za rekonstrukciju valjevske bolnice, već i brojnih drugih zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Opšta bolnica u gradu na Kolubari, Foto B. Puzović

Mnoge bolnice već su obnovljene, jedna nova je izgrađena za samo četiri meseca, dok u valjevskoj ustanovi radovi nisu počeli. Tek se, eto, radi projekat, iako je iz državne kase za obnovu Opšte bolnice u gradu na Kolubari izdvojeno oko 5,3 milijarde dinara.

Kada radovi budu gotovi, Opšta bolnica u Valjevu prostiraće se na 55.635 kvadrata.

Trenutno, kompleks koji je građen po fazama, u periodu od 1938. do 2007, ima 43.580 kvadratnih metara i obezbeđuje zdravstvenu zaštitu za oko 200.000 stanovnika Kolubarskog okruga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna