HOTEL ZA PČELE, BUBE I MRAVE: Centar za promociju nauke visoko ocenio ideje nastavnika iz Kikinde

R. Šegrt

22. 07. 2022. u 06:00

OSIM hotela za ptice, koji je prošle godine "izgrađen" u dvorištu Narodne biblioteke u Kikindi, još jedno dvorište u ovom gradu moglo bi da bude pogodno za živi svet - ovaj put za pčele, bube i mrave.

ХОТЕЛ ЗА ПЧЕЛЕ, БУБЕ И МРАВЕ: Центар за промоцију науке високо оценио идеје наставника из Кикинде

Foto R. Šegrt

Ovi insekti smeštaj bi mogli da dobiju u dvorištu OŠ "Sveti Sava", a baš takvu ideju sa svojim đacima na Eco-steam Challenge takmičenju predstavili su nastavnici Danilo Borovnica (matematika) i Miroslav Grujić (geografija).

Njihovu ideju o "Hotelu kod Save za pčele, bube i mrave", Centar za promociju nauke odabrao je za pobedničko rešenje u Srbiji. Tako su nastavnici ove škole još jednom potvrdili da su među najboljima u Srbiji.

Danilo Borovnica i Miroslav Grujić, Foto OŠ "Sveti Sava"

Da bi nastao hotel, bilo bi potrebno da se uza zid zasade puzavice, a projekat predlaže da se one spuštaju i sa krova zgrade. U jednom delu dvorišta pravio bi se kompost, tako da bi se u urbanom ambijentu stvorili uslovi kakvi su u prirodi. Nastavnik Borovnica kaže da je njihov cilj podizanje svesti kod učenika o značaju klimatskih promena, ozelenjavanju, razvijanje timskog rada i primena znanja iz različitih predmeta.

- Naša ideja zasniva se na tome da se na ekološki način ublaži visoka temperatura, pa smo radi toga mesec dana, od osam do 18 sati, na svakih sat vremena merili temperaturu i vlažnost vazduha. Predstavili smo našu zamisao da uz jedan zid školskog dvorišta stvorimo uslove za život insekata, pa smo rekli da bi to bio hotel za njih. Drugi zid bio bi pogodan da slete pčele, nastane se bube i mravi, pa smo čitav koncept nazvali "Hotel kod Save za pčele, bube i mrave". Želimo da kod đaka razvijemo svest o klimatskim promenama, da nauče razliku između klime i vremena - objašnjavaju Borovnica i Grujić.

Osnovna ideja nastavnika je da đake nauče da svaki problem sagledaju iz više uglova i da primene znanje iz svih oblasti. U osnovi je primena nauke, tehnologije, matematike...

NAGRADA

KAO nagradu za pobedu OŠ "Sveti Sava" dobiće opremu koju će odabrati nastavnici i đaci.

Njihov projekat, sa pobednicima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske biće detaljno predstavljen u Šibeniku od 26. do 28. oktobra, na konferenciji partnerske organizacije CPN-a CARNET.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PEČAT VEKOVNOM PRIJATELJSTVU: Izložba „Kraljevo u srpsko-francuskim vezama“ povodom imendana grada na Ibru (FOTO)