"NIKLA" PRVA GENERACIJA APSOLVENATA: Planovi Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu, najmlađeg člana Univerziteta u Nišu

S. Babović

21. 07. 2022. u 15:20

NASTAVAK porodične tradicije, manji troškovi studiranja ili želja da ostanu kod kuće, glavni su razlozi zbog kojih su se studenti odlučivali da 2018. upišu Poljoprivredni fakultet u Kruševcu.

НИКЛА ПРВА ГЕНЕРАЦИЈА АПСОЛВЕНАТА: Планови Пољопривредног факултета у Крушевцу, најмлађег члана Универзитета у Нишу

Foto S. Babović

I, prvi apsolventi najmlađeg fakulteta Univerziteta u Nišu govore da se nisu pokajali, pa većina planira da i master studije nastavi na matičnom fakultetu.

- Prepoznao sam šansu za studiranje u rodnom gradu, a Kruševac zaslužuje da ima i više fakulteta, odnosno da postane univerzitetski centar - kaže apsolvent Lazar Milošević, jedan od njih 54 koji su, kada se rodila ideja o osnivanju državnog Poljoprivrednog fakulteta u gradu na Rasini, privodili kraju osnovnu školu.

Dekan fakulteta prof. dr Ivan Filipović veruje da će radom postići još veći nivo studija.

- Od početka smo imali izuzetnu saradnju i podršku lokalne samouprave, odnosno stručnih institucija, a sada planiramo dalje osavremenjavanje nastave, te ulaganje u kadrove i opremu. Razmatra se i uvođenje master akademskih studija - navodi dekan, dok gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, koja je priredila prijem za prve apsolvente Poljoprivrednog fakulteta, naglašava da će uspešnim okončanjem studija, te zaposlenjem u državnom sektoru, ali i razvijanjem sopstvenog biznisa, budući diplomci doprineti razvoju čitave regije, poznate po izuzetnim potencijalima za razvoj poljoprivrede.

Prva generacija apsolvenata u gradu na Rasini , Foto GU u Kruševcu

Poljoprivredni fakultet će u školskoj 2022/2023. upisati petu generaciju akademaca na tri studijska programa. U prvom upisnom roku, konkurs je otvoren za 105 brucoša - 75 o trošku budžeta i 30 u samofinansirajućem statusu.

Studijske grupe osnovnih akademskih studija ratarstva i povrtarstva, voćarstva i vinogradarstva, odnosno stočarstva su smeštene u samom centru grada, u zgradi nekadašnjeg Narodnog univerziteta, čije su obnavljanje i opremanje koštali više od 30 miliona dinara.

Dekan dr Filipović i gradonačelnica Palurović, Foto GU u Kruševcu

NjIVE

PODACI Poljoprivredne stručne službe pokazuju da se Rasinski okrug - odnosno Kruševac, Aleksandrovac, Varvarin, Ćićvac, Brus i Trstenik - prostiru na 569.826 hektara, od kojih je bezmalo 160 hektara obradivo zemljište. Samo ratarstvo i povrtarstvo su rasprostranjeni na 92.031, a voćarstvo je zastupljeno na 24.218 hektara...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)