ZAJEDNO UČE O JAVNOM ZDRAVALJU: Saradnja beogradskih i američkih studenata

B.B.

19. 07. 2022. u 15:52

UNIVERZITET u Beogradu i Nortvestern univerzitet iz Čikaga, SAD, kreirali su kratkoročni akademski program za američke studente pod nazivom “Uporedno javno zdravlje: Srbija i Bosna i Hercegovina”.

ЗАЈЕДНО УЧЕ О ЈАВНОМ ЗДРAВАЉУ: Сарадња београдских и америчких студената

Studenti iz Amerike u Beogradu

Program upoznaje akademce sa zdravstvenim sistemima i politikama u bivšoj Jugoslaviji i sa specifičnim izazovima javnog zdravlja sa kojima se suočavaju postsocijalistička i postkonfliktna društva. Studenti pohađaju kurseve u trajanju od po četiri nedelje u Beogradu i Sarajevu.

Na Univerzitetu u Beogradu dva kursa su na engleskom jeziku, u trajanju od po 30 časova, a akademski program zajednički vode koordinatori sa Nortvesterna i beogradskog univerziteta. Teme  su “Slovenske civilizacije: istorija, kultura i politika Srbije” i “Javno zdravlje i mentalno zdravlje u Srbiji”.

Program obuhvata i posete bolnicama i centrima za primarnu zdravstvenu zaštitu sa vodičem, kao i sastanke sa ključnim kreatorima politike javnog zdravlja, izlete i ekskurzije, među kojima je posebno vazan odlazak u Sremske Karlovce i poseta eko centru Radulovalčki.

Čuveni Nortvestern univerzitet iz Ilinoisa, SAD, je posebno poznat u oblasti medicine, a u poseti Srbiji su uglavnom studenti programa Global Health. Ovo je peta generacija polaznika letnje škole, na američkom univerzitetu program je ocenjen kao primer dobre prakse u organizaciji letnjih programa za studente ovog univerziteta, te upravo zato ove godine ima čak 19 polaznika, najviše do sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili