ZAJEDNO DO BOLJEG ŽIVOTA: Niš iz gradskog budžeta podržava romske srednjoškolce i studene sa pet miliona

D. MILjKOVIĆ

25. 06. 2022. u 07:12

VERA da obrazovanje donosi sigurnu i bolju budućnost osnovni je motiv maldih Roma iz Niša da se školuju, a njihov trud prepoznao je i Grad pa je stipendijama nagradio 47 učenika srednjih škola i četiri studenta.

ЗАЈЕДНО ДО БОЉЕГ ЖИВОТА: Ниш из градског буџета подржава ромске средњошколце и студене са пет милиона

Mladi zadovoljni ugovorima koje su dobili od lokalne samouprave, Foto D. Miljković

Iz gradskog budžeta izdvaja se pet miliona dinara, a mesečno srednjošolci primaju po sedam i po hiljada dinara, a studenti po 12.500.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja im je uručila ugovore o stipendiranju, istakla je da broj stipendista romske nacionalnosti raste iz godine u godinu.

- Posebno me raduje da imamo sve više studenata stipendista. To znači da ste svesni da je obrazovanje važno, da je važno zdravstveno osiguranje i da se polako uključujete u sve sfere društvenog života. Vrata Gradske kuće su za sve vas otvorene, podržavamo svaku vašu dobru ideju, a mi ćemo pokušati da uslovi u kojima žive vaše porodice iz godine u godinu budu bolji - navela je gradonačelnica.

- Motivacija mi je pre svega moja porodica koja je tu za mene i koja me podstiče da radim na sebi, ali i činjenica da želim da obezbedim sebi dobru platu i dobar život - kaže Anabela Šaćipović, student četvrte godine Pravnog fakulteta u Nišu sa prosekom iznad 8,5.

Anabela Šaćipović, Andrej Bišević, Anđela Stošić, Veljko Stošić, Foto D. Miljković

Puni nade da obrazovanje donosi bolju i sigurniju budućnost ističu i ostali stipendisti.

Oni poručuju svojim vršnjacima da ne odustaju od školovanja.

- Pokušaću da upišem Elektronski fakultet kada završim srednju školu. Ne vidim drugi način da imam bolji život - veli Andrej Bišević kome puno znači što su ga drugari u Srednjoj elektrotehničkoj školi lepo prihvatili i ističe da je generalno Niš prijateljska sredina za ljude svih nacionalnosti.

Anđela Stošić, učenica Srednje pravno-poslovne škole, kaže da mladi u Nišu dele iste brige, a to je naći siguran i pristojno plaćen posao.

- Volela bih da se što pre zaposlim, ali neću odustati od školovanja sve dok budem u mogućnosti, tako da mi je u planu i fakultet - ambiciozna je Anđela.

Da odsluži vojsku, pa zasvira džez

VELjKO Stošić je maturant Srednje muzičke škole na Instrumentalnom odseku za duvače.

Priprema se za odsluženje vojnog roka jer mu je želja da svira u vojnom orkestru. Planira da upiše i Muzičku akademiju u Beogradu i to odsek džez.

- Dolazim iz muzičke porodice, pa je bilo logično što sam upisao Muzičku školu. Deda po ocu mi je bio vojni muzičar, a otac moje majke je poznati muzičar Boban Marković. I ostali se bave muzikom - otkriva nam Veljko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)