AMBASADOR EMANUELE ŽIOFRE POSETIO NEGOTIN: Za infrastrukturne projekte 99.000 evra

S. M. J.

21. 06. 2022. u 16:15

AMBASADOR Emanuele Žiofre, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji dvodnevnu posetu istočnoj Srbiji završava obilaskom Mokranjčeve kuće, Rogljeva, Rajca i Rajačkih pivnica.

АМБАСАДОР ЕМАНУЕЛЕ ЖИОФРЕ ПОСЕТИО НЕГОТИН: За инфраструктурне пројекте 99.000 евра

Foto: S.M.Jovanović

Ambasador Emanuele Žiofre sa saradnicima posetio je danas Mokranjčevu rodnu kuću koja se nedavno pristupila Asocijaciji kuća i muzeja evropskih kompozitora, rame uz rame sa Betovenovom kućom u Bonu, Belinijevom u Kataniji, Šopenovom u Varšavi i mnogim drugim. Poseta opštini Negotin usledila je nakon što je ambasador obišao Golubačku tvrđavu u kojoj su predsednici i gradonalečnici sedam opština i gradova istočne Srbije i Podunavlja u kojima se sprovodi projekat  “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” , vredan 650.000 evra, potpisali Memorandum o razumevanju.

- Ova moja poseta je nastavak obilaska istočne Srbije koju sa velikim zadovoljstvom otkrivam. Imao sam prilike da danas razgovaram i sa predsednikom opštine Negotin o raznim projektima koji se realizuju i koji su u planu. Upravo zato smo i došli u Mokranjčevu kuću, s obzirom da ćemo jedan deo novca uložiti i u ovaj muzej, kako bismo doneli dodatne pogodnosti za posetioce, turiste i naravno, pružili im jedan interaktivniji odnos kada dođu u posetu. Sve je ovo deo našeg velikog ulaganja u kulturno nasleđe Srbije s obzirom na to da je ono deo evropskog kulturnog nasleđa. A to nasleđe čini i segment vinogradarstva i proizvodnje i zato obilazim i pivnice u negotinskom regionu – rekao je ambasador Žiofre.

Foto: S.M.Jovanović

 

Mokranjčeva kuća će zahvaljujući projektu “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” dobiti toalet, a Muzej Krajine za sve svoje objekte nove digitalne alate koji će im omogućiti tehnološki moderniju prezentaciju zbirki i muzealija.

 -Od 1964. godine kada je pretvorena u Muzej do današnjih dana u Mokranjčevoj kući nisu se stekli uslovi za izgradnju sanitarnog čvora što praktično jeste civilizacijski nedostatak. U Upravnoj zgradi imamo dva toaleta, u Muzeju Hajduk Veljka jedan ali u Mokranjčevoj kući koja je najfrekventnija sa nekih 20.000 posetilaca godišnje toaleta nije bilo i zahvaljujući ovom projektu mi ćemo dobiti sredstva za realizaciju te namere - kaže Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Multi partnerskim projektom, vrednim 99.000 evra, koji se sprovodi u saradnji sa Turističkom organizacijom, Muzejom Krajine i Regionalnom agencijom za razvoj Istočne Srbije (RARIS) predviđeno je i renoviranje Turističkog informacionog centra, kao i unapređenje marketinga i promocije kroz tradicionalne kanale i u digitalnom okruženju.

-Veoma smo zadovoljni što su naši projekti zadovoljili kriterijume i što smo prošli sa projektom koji će unaprediti naše turističke potencijale. Svaki turista koji bude obišao ovaj kompleks imaće adekvatne uslove -  rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i najavio da će rekonstrukcija pivnica početi u poslednjem kvartalu godine.

Foto: S.M.Jovanović

 

-Rajac i Rajačke pivnice bi trebalo da krenu sa rekonstrukcijom u poslednjem kvartalu ove godine, sve dozvole su dobijene a javne nabavke biće raspisane početkom avgusta. Očekujem da ćemo i sa Rogljevom stići Rajac. Ceo kompleks će dobiti fenomenalan ambijent za svakog turistu koji će doći i  moći da uživa i u prirodnim lepotama našeg kraja, kulturnom nasleđu ali i da proba najkvalitetnija vina. Razgovarali smo i o nekim potencijalnim projektima koji su održivi i realni i koji će upotpuniti turističke potencijale ali i o drugim mogućnosti koje su vezane poljoprivredni i privredni razvoj -  dodao je Veličković.

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre dvodnevnu posetu istočnoj Srbiji završava u  selima Rogljevo i Rajac, kao i na Rajačkim pivnicama, gde će kroz ovaj projekat biti uvedena moderna komunalna infrastruktura, a razgovaraće i sa vinarima, pružaocima turističkih usluga i predstavnicima organizacija koje okupljaju mlade iz ovih sela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

HUMANITARNI BAZAR U SMEDEREVU: Prodaja rukotvorina za pomoć bolesnim sugrađanima