OD OVACA SIGURNA ZARADA: Milan i Vladimir Pavlović imaju najveće stado u lapovačkoj opštini

Z. GLIGORIJEVIĆ

21. 06. 2022. u 08:50

DO pre dve decenije svaka kuća u Lapovu imala je po desetak ovaca, kravu i svinju, prodavala je stoku i mleko.

ОД ОВАЦА СИГУРНА ЗАРАДА: Милан и Владимир Павловић имају највеће стадо у лаповачкој општини

Foto: Z. Gligorijević

Danas računicu ima samo onaj ko ima više grla. Od kada je propala železnica, čiji su radnici imali velike plate i kupovali stoku, a naročito od 2000. godine, kada je prestala da radi klanica, broj grla smanjio se za 40 odsto. Braća

Milan (36) i Vladimir (42) Pavlović sada imaju najveće stado ovaca u lapovačkoj opštini, 80 grla, koje je jedino kompletno umatičeno. Iako je Milan završio višu elektrotehničku, a Vladimir višu mašinsku, i obojica su zaposlena, rešili su da sebi obezbede sigurnu budućnost stadom ovaca rase virtemberg.

- Ne znamo šta može da se dogodi, a ovako imamo sigurnost i da budemo "svoj na svome". Došlo je vreme kada od jednog posla ne može da se živi, a mora i unapred da se razmišlja. Ozbiljno smo počeli da se bavimo uzgojem ovaca pre sedam godina. Učlanili smo se i u Udruženje odgajivača ovaca Srbije zbog plasmana ovaca, vune i priplodnih grla - kaže Milan.

Dodaje da planiraju da farmu prošire na najmanje 100 grla.

Njegov brat Vladimir kaže da je njihova porodica odvajkada, još od pradede Miodraga, čuvala domaće ovce, da su navikli da rade i da im nije teško da rade u firmama i da obrađuju zemlju i pripremaju hranu. Odlučili su se za rasu virtemberg, jer su grla mesnata, jagnji se tri puta za dve godine, a dobro se prodaje, kako klanicama, tako i priplodna grla. U tome im pomažu pehari sa Šumadijskog sajma u Kragujevcu, na kome su pretprošle godine osvojili šamppionski pehar, pa kupci znaju da su im ovce kvalitetne.

Osvajali sa ovcama i šampionske pehare

PAVLOVIĆI su osvojili brojne pehare za svoje ovce, a najvažniji je šampionski pehar sa Šumadijskog sajma u Kragujevcu, koji su dobili pretprošle godine, dok su za šiljege osvojili treće mesto. Lane su u kategoriji dviski, njihove bile druge. Vredna i ambiciozna braća iduće godine izlagaće na Novosadskom sajmu.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)