Mirović: Nova oprema za navodnjavanje vredna 659 miliona dinara stiže u Vojvodinu

Promo

10. 06. 2022. u 12:44

PREDSEDNIK Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava ugovore za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje, ističući da će realizacijom ovih projekata biti stvoreni uslovi za navodnjavanje dodatnih više od 3.500 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Мировић: Нова опрема за наводњавање вредна 659 милиона динара стиже у Војводину

Foto: Pokrajinska vlada

Putem konkursa je sufinansirano 675 ugovora, čija je ukupna vrednost 659 miliona dinara, od čega je Pokrajinska vlada obezbedila 370 miliona dinara, a ostatak poljoprivredna gazdinstva.

Predsednik Mirović je istakao da je samo Pokrajinska vlada od 2016. do 2020. godine u ove namene uložila 2,5 milijardi dinara, čime su stvoreni uslovi za navodnjavanje 43.000 hektara. Tim sredstvima je, kako je naveo, sufinansirana nabavka 430 tifona, preko 2.000 pumpi i agregata, 90 solarnih sistema za navodnjavanje i 68 savremenih sistema za navodnjavanje tipa „rendžer“ i „pivot“.

Prema njegovim rečima, od 2016. godine do danas, u izgradnju i rekonstrukciju regionalnih i dvonamenskih sistema za navodnjavanje, finansiranih iz takozvanog Abu Dabi razvojnog fonda, u Vojvodini je u ovu oblast uloženo oko 65 miliona dolara, čime su stvoreni preduslovi za još bolju iskorišćenost vodnih resusa i veće prinose na poljoprivrednim gazdinstvima.

„To je rezultat našeg zajedničkog višegodišnjeg rada, jer nam je cilj povećanje obradivih površina sa opremom i sistemima za navodnjavanje, unapređenje kvaliteta svih onih proizvoda koje naša poljoprivreda može da stvori i povećanje prinosa. Stoga će Pokrajinska vlada nastaviti da uvećava sredstva za nabavku najsavremenije opreme u poljoprivredi jer je proizvodnja hrane danas jedna od najvažnijih tema, imajući u vidu globalne probleme“, izjavio je predsednik Mirović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić rekao je da Pokrajinska vlada kontinuirano ulaže u nabavku opreme i izgradnju sistema za navodnjavanje, te da je rezultat tih investicija unapređenje poljoprivredne proizvodnje konstantnim povećanjem površina obuhvaćenih tim sistemima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna