PREVENTIVA PRE SVEGA: U pirotskom selu Krupac besplatni pregledi melanoma

V.Ć.

17. 05. 2022. u 13:27

NACIONALNA kampanja Srbije „Euromelanom 2022“, krenula je danas u Krupcu, najvećem pirotskom selu , gde je besplatan pregled kože obavilo više desetina meštama ovog i susednih sela, ali i oni koji su došli iz grada. Reč je besplatnim poreventivnim pregledima kože, koje su obavili lekari niškog UKC i Udruženje dermatovenerologa, na čijem čelu je prof. dr Danica Tiodorović, nacionalni koordinator kampanje.

ПРЕВЕНТИВА ПРЕ СВЕГА: У пиротском селу Крупац бесплатни прегледи меланома

Foto: GU

- Pregledi su jendostavni i brzi, nije potreban uput lekara ni zdravstvena knjižica.Ovo su jako važni pregledi jer se promene na koži otkriju u najranijoj fazi, kada je jednostavnom hirurškom intervencijom moguće izlečenje. Detaljan pregled kože dovoljno je obaviti jednom godišnje. Kada je reč o populaciji sa povećanim faktorom rizika, to je individulano i zavisi od godina, fototipa kože, od toga da li je osoba prethodno skinula karcionom kože i koliko je izložena UV zračenju. U Srbiji zvanično ima oko 600 osoba sa dijagnostifikovanim melanomom, ali je taj broj sigurno veći. U pirotskom kraju ima veći broj karcionoma kože, pa zato smo upravo ovde. Kampanju nastavljamo na Zlatiboru, onda idemo  u Sremsku Mitrovicu, pa u Gračanicu. Nastavljamo 13. juna u državnim i privatnim ustanovama, a tokom jula i avgusta obavićemo preglede u sportskim kampovima - kaže prof. dr  Danica Tiodorović.

Besplatni pregledi kože organizuju se uz pomoć Ministarstva zdravlja , a u akciju se uključilo i Ministarstvo omaldine i sporta, kao i Gradska uprava u Pirotu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!