ČUVAJU I KUPAČE I PLAŽU: Kupanje na novosadskom Štrandu ove sezone biće još bezbednije, obezbeđena nova spasilačka oprema

S. BAJIĆ

17. 05. 2022. u 07:26

KUPANjE ovog leta, u 111. kupališnoj sezoni na Štrandu, najlepšoj plaži na čitavom toku Dunava, trebalo bi da bude još bezbednije.

ЧУВАЈУ И КУПАЧЕ И ПЛАЖУ: Купање на новосадском Штранду ове сезоне биће још безбедније, обезбеђена нова спасилачка опрема

Foto S. B.

To potvrđuju u JKP "Gradsko zelenilo" i ističu da je Spasilačka služba dobila novu opremu, vrednu tri miliona dinara, obezbeđenu u okviru projekta "Bezbedna plaža", koji je finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Obezbeđeni su spasilački čamac, šest informativnih tabli, četiri spasilačke kule, osam kolutova za spasavanje, 70 bova, 10 komada vodootpornih kompleta prve pomoći i šest radio-stanica - kaže Jelena Prica, pomoćnik direktora "Zelenila". - Štrand poseti pola miliona kupača i stalno unapređujemo uslove za boravak na plaži i bezbednost. Svi spasioci obučavaju se za korišćenje nove opreme, a ujedno je počela i pripremna obuka za 20 spasilaca pripravnika.

Miroslav Begović, koordinator Spasilačke službe, koji je već 16 leta na Štrandu, kaže da budući spasioci stiču znanja o pravilima ponašanja na plaži, a zatim prolaze teorijsku i praktičnu obuku. Na kraju, ko položi test, biva primljen u službu.

- U poslednjih 16 godina na Štrandu nismo imali nijedan slučaj utapanja - kaže Begović. - Ove godine u saradnji sa Crvenim krstom, još je viši nivo bezbednosti o kojoj u svakom trenutku brine 30 spasilaca. Najveći problem predstavljaju roditelji koji gube malu decu na plaži kao i čamci koji voze blizu bova.

Obuka 20 časova

SUŠTINA je da se pravilno koristi kupalište, bez nemara i nepažnje. Obuka spasilaca traje 240 časova, najbrojniji su studenti Fakulteta za sport a imamo i "mašinaca", elektroinženjera, kao i spasioce juniore, od 14 do 18 godina koji stiču prva znanja i pomažu iskusnijima - kaže Jelene Milić iz Crvenog krsta Vojvodine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!