U HILJADU EKSPONATA STALO 8.000 GODINA: Posle godinu i po radova otvoren rekonstruisani Zavičajni muzej Župe u Aleksandrovcu

S. Babović

28. 04. 2022. u 06:50

OSAM milenijuma prošlosti predstavljeno je u više od 1.000 eksponata nove stalne postavke Zavičajnog muzeja Župe u Aleksandrovcu, koja je juče i zvanično otvorena u rekonstruisanom prostoru.

У ХИЉАДУ ЕКСПОНАТА СТАЛО 8.000 ГОДИНА: После годину и по радова отворен реконструисани Завичајни музеј Жупе у Александровцу

Jedan od izloženih predmeta, Foto S. Babović

Radovi na novom prostoru i postavci trajali su oko godinu i po, a novac za ceo projekat od 4,2 miliona dinara obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

- Zavičajni muzej Župe dobar je primer kako jedna lokalna zajednica uspešno čuva i predstavlja ono što su joj preci ostavili u nasleđe - rekla je ministarka kulture Maja Gojković.

- Publika će u aleksandrovačkom muzeju moći da pogleda i praistorijske figurine sa Vitkovačkog polja, među njima i poslednje pronađenu i najznačajniju Vitu, koju smo međunarodnoj javnosti predstavili prošle godine, raznovrsna svedočanstva o srednjovekovnom životu Župe, a od velikog simboličkog značaja je ukaz kralja Milana Obrenovića iz 1882.godine o preimenovanju tadašnjeg naselja Kožetin u Aleksandrovac.

Ministarka Maja Gojković na otvaranju, Foto S. Babović

Istoričar Miroslav Šljivić, v. d. direktora muzeja predočava da je stalna postavka osmišljena kao obrnuto hronološka "šetnja" kroz prošlost, koja se tako posetiocu ukazuje od 1991. godine, kada je osnovana muzejska ustanova, preko 20. veka, perioda industralizacije i svetskih ratova, etnološke zbirke, sve do 19. veka, srednjovekovnih dragocenosti, poput pronalazaka sa utvrđenja Koznika i praistorijskih statua, iz perioda od 5500. do 4750. g.p.n.e ("Vita", "Lejdi of Aleksandrovac", "Madam de Vitkovo" i "Venus de Župa").

Foto S. Babović

Foto S. Babović

Foto S. Babović

Predsednik opštine Aleksandrovac podvlači da je podrška Ministarstva doprinela da se nasleđe Župe čuva na dostojanstven način. Ovaj projekat, jedan je od 11 koje je ministarstvo pomoglo u ovim krajevima. Unutrašnjost kuće popa Marka Bogdanovića iz 19. veka, gde je kralj Aleksandar Obrenović noćio prilikom jedinog boravka, u po njemu nazvanom gradu, dobila je nove zidove, podove, pločice, stolariju, elektro-instalacije, suvenirnicu i posebno zaštićene mobilijare za čuvanje eksponata.

MODERNO

ISTORIČAR Ivan Brborić napominje da su se na izradi sinopsisa izložbe angažovali i mnogi stručnjaci i umetnici poreklom iz župskih krajeva. Postavka deluje moderno i dinamično. U depoima muzeja čuva se arheološka, etnografska i istorijska građa sa oko 3.000 predmeta, među kojima je epoha neolita samo jedan od dragocenih segmenata, budući da su u muzeju "arhivirani" i bronzana sekira i rimski ratnički pojas sa lokaliteta Ivkovića kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!