SVEČANOST NA PALIĆU: Gradonačelnik Bakić prisustvovao obeležavanju pola veka postojanja Udruženja energetičara Subotica

Novosti online

18. 03. 2022. u 15:20

UDRUŽENjE energetičara Subotica obeležilo je danas, u restoranu „Mala gostiona“ na Paliću, pedeset godina od osnivanja i početka rada.

СВЕЧАНОСТ НА ПАЛИЋУ: Градоначелник Бакић присуствовао обележавању пола века постојања Удружења енергетичара Суботица

Foto: Strahinja Babović

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, obraćajući se prisutnima, rekao da je velika čast biti u društvu najboljih iz oblasti energetike, čestitao Udruženju izuzetno značajan jubilej – pola veka postojanja i rada, i istakao da od svog osnivanja 1971. godine energetičari okupljeni u ovoj organizaciji daju svoj doprinos unapređenju proizvodnje, prenosa i distribucije energije za subotičku privredu i građane.

- Pošto sam bio na čelu ’Elektrodistribucije’ Subotica mogu i lično da posvedočim koliko nam znače kvalitetni stručnjaci iz ove oblasti za stabilnost našeg elektro-energetskog sistema i uredno snabdevanje građana. Tu smo uvek imali kao grad i distribucija odlične rezultate, zahvaljujući i vašem radu. Danas, na dužnosti gradonačelnika, sagledavam energetsku efikasnost kao jedno od najvažnijih pitanja za Suboticu i jedno temeljno opredeljenje državne politike. Vaše Udruženje zato nikada, za ovih pedeset godina, nije bilo potrebnije i aktuelnije - naglasio je Bakić.

Podsetio je i na nekoliko uspeha koje je Grad Subotica postigao na ovom planu.

- Kroz projekat E2P2, odobren u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, obezbeđena su sredstva u iznosu od 727.000 evra za energetsku efikasnost gradskih javnih objekata. Ovim sredstvima realizovana je energetska sanacija Osnovne škole ’Matko Vuković’ i Osnovne i srednje škole ’Svetomir Bojanin’. Postavljene su fotonaponske elektrane-solarni paneli na devet objekata javne namene i to: Tehničku školu ’Ivan Sarić’, Politehničku školu, OISŠ ’Svetomir Bojanin’, OŠ ’Sonja Marinković’, objekat Predškolske ustanove ’Naša radost’, Otvoreni univerzitet, bazen ’Prozivka’, Dom za decu ’Kolevka’, kao i na objekat Nove opštine. Izvršili smo zamenu fasadne stolarije na jednom od najvećih subotičkih vrtića, objektu ’Šumice’, a u taj projekat ulažemo ukupno šest miliona dinara i on još podrazumeva i unapređenje izolacije fasade i tavanice - naveo je Bakić.

Takvi projekti će biti realizovani i na drugim objektima PU „Naša radost“,  kazao je Bakić, i dodao da je rađeno i u objektima koji su namenjeni za starije Subotičane.

- Za radove na unapređenju energetske efikasnosti Gerontološkog kluba ’Bajnat’ utrošeno je skoro 5,4 miliona dinara, od kojih je Ministarstvo rudarstva i energetike obezbedilo 3,7 miliona dinara. Energetska efikasnost je veliki deo projekta rekonstrukcije i dogradnje glavnog objekta Gerontološkog centra ’Dudova šuma’, i rekonstrukcije i izgradnje objekata Doma za decu ’Kolevka’ koje finansira Vlada Repbulike Srbije, preko Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima. Vrednost radova za oba projekta iznosi 1,66 milijardi dinara - naglasio je gradonačelnik Bakić.

Kazao je da pokrajina i grad zajedno finansiraju, u vrednosti od 1,2 miliona dinara, izradu projektno-tehničke dokumentacije za postavljanje energetske LED rasvete u zgradu Nove opštine.

- Na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova grad Subotica je dobio sredstava u visini od 15 miliona dinara. Isti iznos je obezbeđen u budžetu grada za 2022. godinu, tako da će ukupno 30 miliona dinara biti na raspolaganju građanima Subotice za poboljšanje energetske efikasnosti njihovih domova. Kvalitetnim projektima i vašom stručnošću, aktivnosti u primeni inovacija obnovljivih izvora zelene energije omogućiće poboljšanje standarda i kvaliteta života građana, smanjenje troškova energenata, zagađenja životne sredine i doneti ne samo uštedu, već i novu vrednost - zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima su se obratili i predsednik Udruženja energetičara Subotica, Mirko Poljaković, i predsednik Saveza  mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), prof. dr Bratislav Blagojević.

Profesor Blagojević je, nakon svog pozdravnog govora, predsedniku Udruženja enegetičara Subotica Mirku Poljakoviću uručio zahvalnicu povodom 50 godina uspešnog rada Udruženja i u znak zahvalnosti za dugogodišnju uspešnu saradnju, veliku podršku i doprinos napretku domaće tehnike i struke.

Obeležavanju 50. godišnjice Udruženja energetičara Subotice prisustvovali su i članovi Društva za KGH i SMEITS-a: prof. dr Tihomir Simić, prof. dr Marija Todorović, prof. dr Branislav Todorović i prof. dr Martin Bogner.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!