IVIČNJACI PREVISOKI, RUPE OPASNE: Istraživanje Evropskog centra o pristupačnostui javnih prostora u Valjevu

B. PUZOVIĆ

16. 03. 2022. u 08:25

PREMA istraživanju koje je sproveo ovdašnji Evropski pokret, žitelji Valjeva žele da mesta za ostavljanje automobila budu bolje uređena, da bude više javnih parkirališta i garaža, ali i površina za šetnju, te da ivičnjaci i trotoari budu takvi da građani mogu bezbedno da se kreću, a da ulazi u javne objekte budu pristupačni.

ИВИЧЊАЦИ  ПРЕВИСОКИ, РУПЕ ОПАСНЕ: Истраживање Европског центра о приступачностуи јавних простора у Ваљеву

Svetlana Janković Beljanski, Foto B. Puzović

Opšti utisak polovine od ukupno 300 anketiranih je da grad na Kolubari predstavlja udobno mesto za život i pristupačan je za kretanje, ali odgovori na konkretna pitanja bili su sasvim drugačiji...

Čak 97 odsto građana smatra da su, na primer, ivičnjaci visoki i oštri. Više od 80 odsto njih je istaklo da rupe na trotoarima i kolovozu ugrožavaju bezbedno kretanje, a bezmalo 85 odsto anketiranih smatra da nepropisno parkirani automobili ugrožavaju kretanje.

- Interesantno je da je studijom o pristupačnosti veliki broj objekata ocenjen kao negativan, ali to nas ne obeshrabruje - kaže aktivistkinja valjevskog ogranka Evropskog pokreta u Srbiji Svetlana Janković Beljanski.

- Ima i pozitivnih primera, kao što su ulaz u zgradu Gradske uprave, ili pojedini pešački prelazi. Dom zdravlja i autobuska stanica ocenjeni su delimično pozitivno, tako da treba raditi na unapređenju pristupačnosti za sve ljude. Zato je uvođenje koncepta univerzalnog dizajna veoma značajno. Od Gradske uprave očekujemo da propise i usvojene planove adekvatno primenjuje, da se arhitektonske barijere uklanjaju, da se bar u tri godine jedan javni objekat i ulica učine pristupačnijim.

Svetlana Janković Beljanski, Foto Evropski pokret Valjevo

Rezultati istraživanja o dostupnosti javnog prostora u Valjevu i mogućnostima za unapređenje u ovoj oblasti, koje je sproveo Evropski pokret u Srbiji, pokazuju da je 29 odsto anketiranih dalo najnižu ocenu nesmetanom kretanju osoba sa invaliditetom. Uz to, gotovo trećina je negativno ocenila i neometanost kretanja majki sa decom, što svaki peti Valjevac vidi kao problem i kada su u pitanju starije osobe.

- Kao najnepristupačnije javne objekte ispitanici su istakli Glavnu poštu, sve sudove, Fond zdravstvenog osiguranja, Stomatološku ambulantu, Biblioteku, Železničku stanicu, Gimnaziju, pešački most na Kolubari, parking-mesta i autobuska stajališta - kaže Svetlana Janković Beljanski.

- U anketiranju posredstvom društvenih mreža, problem regulisanja parkiranja se izdvojio kao prioritet, jer trenutno najviše onemogućava kretanje pešaka, prvenstveno osoba sa invaliditetom, starijih, roditelja sa malom decom, najmlađih...

DRAGOCENA PODRŠKA

PROJEKAT "Akcija javnog zagovaranja unapređenja pristupačnog okruženja u Valjevu - Ka univerzalnom dizajnu" sprovodi Trag fondacija, u okviru programa podrške javnom zagovaranju "Istraži - Osnaži", koji finansira vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Pomoć akciji u Valjevu dale su aktivistkinje novosadske organizacije "Iz kruga Vojvodine", koja pruža podršku ženama sa različitim vrstama invaliditeta, te onima koje su pretrpele nasilje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri