NOVOSAĐANIMA PODRŠKA ZA NOVU STOLARIJU, IZOLACIJU: Za jačanje energetske efikasnosti izdvojeno 93 miliona dinara

Z. GRUMIĆ

07. 03. 2022. u 12:36

OVE godine će građanima Novog Sada biti dostupno ukupno 93 miliona dinara podsticajnih finansijskih sredstava za poboljšanje energetske efikasnosti stambenih i objekata javne namene, saopšteno je danas iz Odeljenja za odnose s javnošću pri Kabinetu gradonačelnika.

НОВОСАЂАНИМА ПОДРШКА ЗА НОВУ СТОЛАРИЈУ, ИЗОЛАЦИЈУ: За јачање енергетске ефикасности издвојено 93 милиона динара

Z. Grumić

Za zamenu stolarije, ugradnju izolacije, instaliranje kotlova i peći na ekološki prihvatljive energente kao i za ugradnju solarnih kolektora i solarnih panela predviđen je ukupan iznos od 78 miliona dinara.

- Grad Novi Sad je za ove potrebe obezbedio 40 miliona dok je Ministarstvo rudarstva i energetike pružilo podršku sa dodatnih 38 miliona dinara – precizirano je u saopštenju.

A radi uspešne realizacije projekata unapređenja energetske efikasnosti objekata javne namene, Grad je opredelio sredstva u iznosu od 15 miliona dinara.

Te aktivnosti planirane u okviru dvaju izuzetno značajnih strateških dokumenta „Programa energetske efikasnosti Grada Novog Sada za period 2022-2024. godine“ i „Plana energetske efikasnosti Grada Novog Sada za 2022. godinu“.

- Racionalno korišćenje energije i povećana upotreba obnovljivih izvora energije doprinose smanjenju emisije gasova staklene bašte, ublažavanju klimatskih promena i unapređenju kvaliteta životne sredine, što predstavlja odgovoran pristup upravljanju energijom i bezbedan put ka održivom razvoju Grada – podsećaju nadležni.

Ranije je najavljeno da će vlasnicima porodičnih kuća i stanova na području Novog Sada biti omogućeno da se prijave na odgovarajuće konkurse za dodelu subvencija za poboljšanje energetske efikasnosti stambenih objekata. Projektom je inače predviđeno da polovinu iznosa investicije obezbeđuje vlasnik a ostatak zajednički finansiraju država i grad ili opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju