PROGRAMI ZA RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA: Bespovratna sredstva, kreditne linije ili kombinacija jednog i drugog

Z. GLIGORIJEVIĆ

01. 03. 2022. u 14:04

RAZVOJNA agencije Srbije, Fond za razvoj i Nacionalna služba za zapošljavanje predstavili su građanima Ćuprije paletu različitih programa namenjenih početnicima u biznisu, „start-ap“ projekte, mladima i ženama preduzetnicima.

ПРОГРАМИ ЗА РАЗВОЈ ПРЕДУЗЕТНИШТВА: Бесповратна средства, кредитне линије или комбинација једног и другог

Foto:SO Ćuprija

Reč je o bespovratnim sredstvima, kreditnim linijama ili kombinaciji jednog i drugog, a većina programa sredstva opredeljuje za proizvodnu ili prerađivačku delatnost.

Fond za razvoj i Ministartvo privrede predstavili su dva programa namenjena mladima do 35 godina starosti i ženama preduzetnicama. I kod jednog i drugog programa od ukupne visine odobrenih sredstava 65 odsto se finansira kroz kreditnu liniju, dok 35 odsto čine bespovratna sredstva. Za preduzetnike je obezbeđen još jedan atraktivan program za razvojne projekte. Osamdeset odsto je kredit, 20 procenata je bespovratno, a maksimalno se može dobiti 12 i po miliona. Za trajna obrtna sredstva i značajna investiciona ulaganja mogu se dobiti krediti do 250 miliona dinara.

Razvojna agencija Srbije nudi sredstva za preduzetnike koji su okrenuti izvozu ili se bave prerađivačkom delatnošću i imaju minimum 15 zaposlenih. Bespovratna sredstva se mogu dobiti za sve što će pospešiti izlazak na strana tržišta, poput konsultantske podrške, izvoznog marketinga, izlaganja na međunarodnim sajmovima do aktivne pomoći za ulazak na druga tržišta. Rok za konkurisanje po ovom programu je 17. mart ove godine.

Nacionalna služba za zapošljavanje predstavila je 12 konkursa namenjenih poslodavcima i nezaposlenima koji će u narednom periodu obezbediti zaposlenje za 20 hiljada nezaposlenih lica. Reč je o programima direktne finansijske podrške, a konkursi su namenjeni različitim kategorijama nezaposlenih - od onih koji se odnose na mlade, do konkursa za invalidna lica. Tu su i konkursi za samozapošljavanje na koji se zainteresovani mogu prijaviti do 31. marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)