OTKRIVENA RETKA VRSTA PTICA NA DUNAVU: Kudravi nesiti su ovog januara naši gosti

Lj. P.

10. 02. 2022. u 10:12

U AKCIJI Međunarodnog zimskog popisa ptica vodenih staništa, ornitolozi, članovi i volonteri Društva za zaštitu ptica Srbije, otkrili su i najkrupniju pticu u našoj zemlji – kudravog nesita, najveću u porodici nesita, u narodu poznatoj i kao pelikani.

ОТКРИВЕНА РЕТКА ВРСТА ПТИЦА НА ДУНАВУ: Кудрави несити су овог јануара наши гости

DDZZPS

- Kudravi nesiti su ovog januara naši gosti na Dunavu u Negotinskoj krajini – kaže Marko Šćiban, koordinator Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa u Srbiji.

- Tokom tri dana pretraživanja za vreme Međunarodnog popisa zabeležili smo bar šest ptica. Od toga četiri su bile mlade, te po jedna odrasla i nezrela ptica. Učestalo nalaženje ove strogo zaštićene vrste u poslednjih nekoliko godina na Dunavu u Negotinskoj krajini bude nadu da će kudravi nesiti u Srbiji možda pronaći i odgovarajuće stanište za gnežđenje u budućnosti.

Prema njegovim rečima, kuidravi nesit je jedna od 12 ciljanih vrsta ptica koje pokušavaju da zaštite u okviru „Danube Free Sky LIFE“ projekta – međunarodnog projekta očuvanja ptica duž reke Dunav.

Ova impozantna ptica, od kljuna do repa može biti duga 183 centimentra, a njen raspon krila seže do 320 centimetara. Teška je i do 13 kilograma, i jedna je od najmasovnijih letačica na svetu. Na potiljku ima duže, razbarušeno perje po čemu je dobila naziv. Kudravi nesit je u 19. veku u Srbiji bio gnezdarica, ali je nestao do polovine 20. veka usled isušivanja prostranih ritova, bara i močvara. U 21. veku boravak kudravih nesita bio je zabeležen nekoliko puta, ali nije bilo sumnje o gnežđenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri