NA LEČENJU 55 PACIJENATA: Raste broj obolelih od korona virusa u srpskim sredinama na KiM

D. Zečević

11. 01. 2022. u 14:20

U SRPSKIM sredinama na Kosovu i Metohiji beleži se porast broja obolelih od korona virusa, a od 190 testiranih prema rečima dr Zlatana Eleka direktora kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici njih stotinu je pozitivno.

НА ЛЕЧЕЊУ 55 ПАЦИЈЕНАТА: Расте број оболелих од корона вируса у српским срединама на КиМ

Foto: I.Radulović

Istovremeno, na lečenju u kbc Kosovska Mitrovica prema rečima dr Eleka nalazi se 55 osoba od kojih su 23 na kiseoničkoj potpori.

- Pred novu godinu imali smo 27 pacijenata a sada se broj bukvalno duplirao. Naime, posle novogodišnjih i Božićnih praznika raste broj novoobolelih a u pitanju su uglavnom starije osobe koje nisu vakcinisane i koje imaju prateće bolesti - ističe dr Elek apelujući na poštovanje epidemioloških mera.

Inače, u svim srpskim sredinama, pri domovima zdravlja svakodnevno rade kovid ambulante u kojima se može obaviti “brzi” odnosno antigenski test dok se u Zavodu za javno zdravlje iz Prištine sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici PSR test radi tri puta nedeljno , ponedeljkom, sredom i pektom, a rezultati su građanima dostupni istog dana.

Međutim, zbog zabrane prištinskih vlasti da se vakcinacija obavlja u srpskim zdravstvenim ustanovama na KiM, građani sa KiM na vakcinaciju odlaze na tri punkta, Kuršumliju, Bujanovac i Vranje.

Za odlazak do ovih zdravstvenih ustanova prevoz im obezbeđuje Kancelarija za KiM.Inače, na čitavoj teritoriji KiM na snazi su policijski čas koji važi od ponoći do pet ujutru, kao i zabrana okupljanja u ugostiteljskim objektima. Inače, od početka epidemije koorna virusa u srpskim sredinama na KiM preminulo je 195 osoba.

BONUS VIDEO: NIKADA NIJE BILO TEŽE - Reporteri "Novosti" u crvenoj zoni kovid bolnice u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DAN OPŠTINE: Kladovo obeležava pet vekova Fetislama (FOTO)