PROMOCIJE, PROJEKTI I PREDAVANJA: Raznovrsne aktivnosti zaposlenih u leskovačkom Narodnom muzeju

Игор Митић
Igor Mitić

24. 12. 2021. u 12:53

ZAPOSLENI u leskovačkom Narodnom muzeju raznovrsnim aktivnostima i bogatim sadržajima završavaju uspešnu godinu koju je obeležila rekonstrukcija ulaznog hola i otvaranje muzejskog trga – projekta kojim je ova ustanova „izašla na ulicu“.

ПРОМОЦИЈЕ, ПРОЈЕКТИ И ПРЕДАВАЊА: Разноврсне активности запослених у лесковачком Народном музеју

foto: I.Mitić

Kustosi i muzejski savetnici leskovačkog muzeja poslednjih dana ove godine su promovisali monografiju o ostavama rimskog i vizantijskog novca i projekat u okviru koga su popisani arheološki lokaliteti na teritoriji opštine Lebane, dok je povodom oslobođenja Leskovca od turske vlasti održano predavanje na ovu temu.

O četiri veka Leskovca pod osmanskom vlašću, u sali za naučne skupove ovdašnjeg Narodnog muzeja, govorili su istoričari Vladimir Petković, Boban Krstić i Miloš Ignjatović.

Tim iz arheološkog odseka predstavio je javnosti rezultate projekta pod nazivom „Rekognosciranje arheoloških lokaliteta na teritoriji opštine Lebane“. Oni su evidentirali 130 lokaliteta u 37 naseljenih mesta od kojih čak 87 do sada nije bilo u arheološkoj literaturi.

- Zabeleženo je 19 lokaliteta koji sadrže ostatke iz doba praistorije, 43 iz rimskog i ranovizantijskog perioda, a najviše ih je srednjeg veka – 74, dok za pet lokaliteta nije bilo moguće odrediti kojoj epohi pripadaju. Deset lokaliteta imaju više slojeva, pa je ukupan broj lokaliteta, kada se razvrstaju po epohama, i veći – ističu u Narodnom muzeju.

Stručnjaci ove ustanove promovisali su i monografiju pod nazivom „Ostave rimskog i vizantijskog novca“. Jedinstveni katalog daje prikaz ostava iz rimskog i vizantijskog perioda koji se čuvaju u ovoj ustanovi. U knjizi su predstavljeni do sada neobjavljivani podaci, a analizirane su tri rimske i dve vizantijske ostave kovanog novca, dok se na poslednjim stranama nalaze fotografije svih obrađenih kovanica od kojih su mnoge prvi put dostupne javnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba