POSTIO DOK JE SLIKAO IKONU: Umetnik Zoran Anđelković Kec poklonio vredno delo Crkvi Svete Trojice u Gornjem Katunu

S. BABOVIĆ

07. 12. 2021. u 14:37

IKONU „Put u Emaus“, nastalu na osnovu biblijske priče o prvom pojavljivanju Isusa Hrista dvojici učenika nakon Vaskrsenja, oslikao je Zoran Anđelković Kec, svetski priznat slikar-naivac iz Mrzenice, sela na Mojsinjskoj Svetoj gori.

ПОСТИО ДОК ЈЕ СЛИКАО ИКОНУ: Уметник Зоран Анђелковић Кец поклонио вредно дело Цркви Свете Тројице у Горњем Катуну

Foto: S. B.

Dok je nastajalo dragoceno delo, poklonjeno Crkvi Svete Trojice u Gornjem Katunu, nedaleko od Varvarina, Anđelković je postio i bio u duhovnom miru, jer to je, predočava za „Novosti“, jedini način da se oslika ikona.

- Sve je drugačije kada se slika ikona, a „Put u Emaus“ je zbog svoje simbolike bio poseban izazov - kaže za „Novosti“ popularni umetnik Zoran Anđelković. - Ideja da se izradi baš ta ikona došla je od episkopa Davida, kao i samo mesto gde će ona biti poklonjena. Stvarao sam u Opštinskoj biblioteci u Varvarinu i mogu reći da je ikona nastala u dahu. Čekali smo jedno godinu i po dana da se malo smiri epidemija i da je onda odnesemo na konačnu adresu.

Foto: Privatna arhiva

Da stvara uz blagoslov crkve Anđelković je činio i ranije. Tokom 90-ih godina priključio se velikoj kreativnoj humanitarnoj akciji Likovnog kluba „Dimitrije Simić“, čiji su članovi nesebično oslikavali dela od čije prodaje su sakupljanja sredstva za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru. Nedavno se vratio iz Beograda, gde je s uspehom predstavljen dokumentarni film „Sedam hiljada duša“, reditelja Sanjina Mirića o stradanju Srba u austrougarskim logorima Jindrihovice i Broumov u današnjoj Češkoj.

- Nadam se da ću na proleće oslikati i fresku u poluluku na ulazu u samu gornjokatunsku crkvu - priča sagovornik „Novosti“. - Epidemija je poremetila neke moje želje i planove, ali trudim se da sve premostim. U međuvremenu stvaram u Mrzenici, u mom muzeju „Srbica“, gde čuvam i mnoga svedočanstva o srskoj istoriji.

Foto: Privatna arhiva

Tu baštinu, Anđelković nadograđuje stvarajući čarobna ulja na platnu, na kojima oživljavaju ličnosti i prizori iz nacionalne tradicije, od srpskih seljaka u berbi grožđa, preko portreta zamišljenih i vrednih Srba koji brane svoju njivu i našu zemlju.

                                

NA SLIKAMA I PUTIN I TRAMP

PONEKAD Zoran Anđelković odstupi o tradicionalnih motiva i oslika i stvarne ličnosti iz oblasti nauke i politike. Naslikao je tako i Teslu, ali i dva predsednika, bivšeg američkog, Donalda Trampa i sadašnjeg Rusije, Vladimira Putina. Predsednički portreti prosleđeni su u obe zemlje, ali Trampova slika, koliko zna, još uvek nije isporučena.    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije