KONAČNO POTPISAN UGOVOR: Električni autobusi do kraja 2022. na ulicama Novog Sada

Tanjug

07. 12. 2021. u 13:08

GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolangeli potpisali su u Novom Sadu Ugovor o kreditu za Projekat nabavke do deset niskopodnih električnih autobusa sa povezanom infrastrukturom za punjenje.

КОНАЧНО ПОТПИСАН УГОВОР: Електрични аутобуси до краја 2022. на улицама Новог Сада

Foto: Fejsbuk/Goran Vesić

 - Konačno smo potpisali ugovor i očekujemo uskoro i kupovinu prvih električnih autobusa u Novom Sadu. Gradsko saobraćajno preduzeće “Novi Sad” je raspisalo tender 4. novembra i za autobuse i za kupovinu prateće infrastrukture. Rok za podnošenje ponuda je 4. januar 2022, a rok za isporuku je 13 meseci. Nadam se da ćemo do kraja 2022. moći da vidimo prve električne autobuse i prve punionice.

To nije nešto što smo mi morali da uradimo već je to nešto što znamo da je korisno za grad i građane. EBRD će finansirati ovu kupovinu sa osam milona evra sa periodom od osam godina i grejs periodom od dve godine. Kamatna stopa je 1,1% što je jeftinije nego da koristite svoja budžetska sredstva", rekao je Vučević.

Regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolangeli rekao je da je ovo drugi projekat sa Novim Sadom, prvi je bio u vezi sa nabavkom autobusa na prirodni gas.

 - Zadovoljan sam što smo učinili još jedan korak unapred ka zelenoj tranziciji ovom nabavkom električnih autobusa. Zahvaljujem gradonačelniku na njegovom vođstvu i svima iz Grada i Evropske banke koji su brzo realizovali ovaj projekat. Građani će videti uskoro nove autobuse na ulicama Novog Sada i oni neće biti samo komforniji već će biti i kvalitetniji za životnu okolinu - rekao je Kolangeli.

Program "Zeleni gradovi“ Evropske banke za obnovu i razvoj zasnovan je na velikom iskustvu te institucije u investiranju u gradsku infrastrukturu. U skladu sa svetskim i evropskim trendovima koji prate tehnološki razvoj prevoznih sredstava, uvođenje autobusa na električni pogon u deo javnog prevoza putnika od velikog je značaja za Grad Novi Sad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!