RUMLJANI RAZGALILI NOVOSAĐANE: Rumski gradski tamburaški orkestar "Branko Radičević" održao koncert u sinagogi

S. B.

06. 12. 2021. u 17:54

SPEKTAKULARNIM celovečernjim koncertom velikog gradskog tamburaškog orkestra „Branko Radičević“ iz Rume, u nedelju uveče u novosadskoj sinagogi, stavljena je tačka na ovogodišnje, bogate aktivnosti Svetske tamburaške asocijacije i „Tamburica festa“.

РУМЉАНИ РАЗГАЛИЛИ НОВОСАЂАНЕ: Румски градски тамбурашки оркестар Бранко Радичевић одржао концерт у синагоги

N.Stojanović

Majstori pera i žice iz grada podno Fruške gore, predvođeni dirigentom, profesorkom Smiljanom Jančić, sjajnim muziciranjem i raznovrsnim repretoarom, razgalili su ljubitelje tamburaškog zvuka i bili prinuđeni da u dva navrata izađu „na bis“.

U uvertiri su se umetnici iz Srema predstavili izvođenjem klasičnih kompozicija, zatim i delima naših kompozitora i narodnih, izvornih pesama starih gotovo čitav vek a imali su podršku gajdaša, frulaša i harmonikaša, kao i sjajan vokal, solistkinje Danice Krstić. Ređali su se etno splet sa frulom, zatim „Hajdučka pesma“ pa „Marš na Drini“, „Igrale se delije“… za oduševljenje i ovaciju publike koja je dlanovima u taktu podržavala umetnike.

- Spuštamo zavesu na naše sadržajne programe koje smo realizovali uz podršku gradskih institucija kulture, kao što su Muzej Vojvodine, Galerija matice srpske, Akademija umetnosti...- obratio se dr Jovan Pejčić, predsednik Svetske tamburaške asocijacije.- Na ovogodišnjem „Tamburica festu“, kojem je zemlja prijatelj bila Turska, predstavili smo orkestre iz zemlje i inostranstva kao i veliki broj vokalnih solista, čuvara tradicije, a celovečernji koncert na svetskom festivalu, priredio nam je umetnik svetskog glasa, Vlatko Stefanovski. Održane su i međunarodne škole tambure namenjene najmlađima, tamburaške radionice uz učešće naših istaknutih znalaca, kao i tradicionalna, 14. likovna kolonija u selekciji Danila Vuksanovića, programskog direktora Galerije matice srepske. Organizovali smo šesti Kongres Svetske tamburaške asocijacije na kojem su tamburici pridruženi mandolina, gitara, balalajka, buzuki... a predstavljeno je i 12 novih, stručnih, naučnih radova i pripremili teren za dogodine, kada Novi Sad nosi titulu Evropske prestonice kulture.

Pejčić je najavio da će iduće godine, krajem avgusta meseca, svetski „Tamburica fest“ obeležiti jubilej u svom 15. izdanju i da će trajati četiri dana.

- Mogu da kažem da ćemo u čast našeg grada, pored neizostavnog nastupa i takmičenja tamburaša, upriličiti i jedinstvenu „Tamburašku evroviziju“, na kojoj će nastupiti vokalni solisti iz više zemalja Starog kontinenta. Svakako, nastupiće i Međunarodna filharmoija, satkana od tamburaša iz celog sveta, a posebno iznenađenje nam pripremaju iz Austrije, koja je dogodine „zemlja prijatelj“ „Tamburica festa" - zaključio je Pejčić.

Aleksandar Antunović, kustos Muzeja Vojvodine, u ulozi moderatora koncerta, potvrdio je da veliki gradski tamburaški orkestar „Branko Radičević“ iz Rume, već pola veka neguje i propagira tamburašku muziku, kao i muzičku umetnost uopšte i pesme i igre iz Srbije, na svim meridijanima. Orkestar, koji broji 30 članova, je dobitnik niza domaćih i međunarodnih priznanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UČESTVUJU EKIPE IZ OSAM ZEMALJA: Na Zlatiboru počeo internacionalni dečiji fudbalski turnir