DO BOŽIĆA GAS ZA 192 STANA I VRTIĆ: Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović boravila u radnoj poseti Smederevu

J. ILIĆ

04. 12. 2021. u 05:55

MINISTARKA za zaštitu životne sredine Irena Vujović je juče u Smederevu - u vrtiću "Diznilend" koji se nalazi u naselju Senjak - proveravala kako teče zamena kotlova na mazut onima koji koriste gas, što bi trebalo da, bar u ovom delu grada, ublažiti postojeće aerozagađenje.

ДО БОЖИЋА ГАС ЗА  192 СТАНА И ВРТИЋ: Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић боравила у радној посети Смедереву

Prepravka instalacija, Foto N. Živanović

- Tokom posete kotlarnici sam se uverila da je instaliranje savremene opreme završeno, ali se čekaju saglasnosti neophodne za priključak na gasnu mrežu. Ovo će gas dovesti do 192 stana, 15 lokala i nekoliko kuća, odnosno oko 15.200 kvadrata imaće ekološki najprihvatljivije grejanje, pa će i prisustvo PM čestica u vazduhu biti smanjeno i do 200 puta - izjavila je ministarka Vujović i najavila da će posao za koji je Vlada Srbije odobrila 35 miliona dinara biti završen do Božića.

Irena Vujović, Foto N. Živanović

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč je napomenuo da se ubrzano radi i na projektu izgradnje gradske toplane koja bi u zaborav trebalo da pošalje preostalih 11 kotlarnica na mazut.

- Ovo je za naš grad kapitalan posao i ovdašnja Skupština već razmatra planska dokumenta i mogućnosti javno-privatnog parnerstva za izgradnju toplovoda - poručio je Beč.

Mazut se, inače, trenutno koristi za zagrevanje više od 5.000 stanova u Smederevu, pa je toplifikacija najbolji način da se problem zagađenosti vazduha konačno i dugoročno reši.

Rešenje i za komunalni otpad

MINISTARKA je podsetila i da se priprema dokumentacija za izgradnju transfer-stanice u Smederevu, na kojoj će se privremeno odlagati otpad, obavljati njegov pretovar i započinjati transport do najbliže sanitarne deponije u Pančevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a