BRANE ČAST PROFESIJE: Profesori na protestu u Bačkoj Palanci podržali kolegu

Z. Rajić

29. 11. 2021. u 05:00

ČLANOVI Sindikata prosvetnih radnika (SPR) opštine Bačka Palanka, uz podršku kolega iz Čačka, Gornjeg Milanovca, Novog Sada i Sremske Mitrovice, održali su u centru grada, pokraj Tehničke škole (TŠ) "9. maj", protest pod nazivom "Odbranimo zakonitost i dostojanstvo", čiji je povod bilo proglašenje za "tehnološki višak sa delom norme" profesora fizičkog vaspitanja Bojana Kozomore protivno posebnom kolektivnom ugovoru (PKU) u toj školi.

БРАНЕ ЧАСТ ПРОФЕСИЈЕ: Професори на протесту у Бачкој Паланци подржали колегу

Bojan Kozomora, Foto N. Radenović

Deo norme je izgubljen zbog manje upisanih učenika ove školske godine u prvi razred, ali časovi nisu oduzeti predavaču koji je bio poslednji na bodovnoj listi, nego profesoru Kozomori, rangiranom na pretposlednjem mestu.

- Školski odbor nije usvojio, niti odbacio prigovor koji je uputio kolega Kozomora.

Sindikat se povodom njegovog slučaja obratio prosvetnoj i inspekciji rada, ali su se obe proglasile nenadležnim, a Ministarstvo prosvete ni posle više od mesec dana nije odgovorilo na zahtev za zaštitu zakonitosti - rekao je predsednik SPR u Bačkoj Palanci Petar Petrić.

Prosvetari u protestu, Foto N. Radenović

Članovi SPR u TŠ "9. maj" ukazali su i na druga kršenja prava i dostojanstva zaposlenih u toj školi, kao što su pozivanja na prekovremeni besplatan rad, naredbe za rad u ekstremnim uslovima, predlaganja da sami daju otkaz...

Direktorka škole "9. maj" nije primila delegaciju nezadovoljnih prosvetara, niti im se obratila, a nije bila voljna ni da o protestu daje izjavu za medije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna