TRAJNA ZAŠTITA OD POPLAVE I KLIZIŠTA: Izgradnja obaloutvrde i šetališta na levoj obali Ibra u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

23. 11. 2021. u 18:31

KAKO bi se leva obala Ibra duž Karađorđeve ulice u Kraljevu trajno zaštitila od nekontrolisanih izlivanja i pojave klizišta koja su prethodnih godina zadavala dosta glavobolje vlasnicima oklonih stambenih i privrednih objekata, u toku je završna faza izgradnje treće deonice obaloutvrde i regulisanja vodotoka kroz gradsku zonu.

ТРАЈНА ЗАШТИТА ОД ПОПЛАВЕ И КЛИЗИШТА: Изградња обалоутврде и шеталишта на левој обали Ибра у Краљеву

G.Šljivić

- Projekat regulacije Ibra u centru Kraljeva ima sportsko-rekreativnu dimenziju, ali u suštini predstavlja zaštitu strme i sklone urušavanju i eroziji leve obale duž Karađorđeve ulice. Glavni projekat definisao je tri kritične tačke koje smo u potpunosti realizovali. Na aktuelnoj, trećoj deonici, ugrađeno je 17.000 kubika kamena, 1.300 kubika betona i 4.5000 kubika prirodne mešavine šljunka. Radovi su praktično završeni, predstoji nam još raščišćavanje gradilišta, a potom i uređnje šetališta, postavljanje osvetljenja i ostalog imobilijara - kaže Velizar Erac, direktor VPD „Zapadna Morava“ iz Kraljeva koje je angažovano kao izvođač radova.

G.Šljivić

Veliѕar Erac, direktor VPD ,,Zapadna Morava,, Kraljevo

Ovaj projekat započet je 2010. godine i u prve dve faze urađena je deonica obaloutvrde i šetališta u dužini od 1.105 metara, od sportskih terena u centru grada do takozvanog „Starog Jasena“. Za treću deonicu, od ušća Kovačkog potoka u Ibar do restorana „As“ u Vojnom naselju, odnosno do kraja strme obale, u dužini od 750 metara, u ovoj godini lokalana samouprava i JP „Srbijavode“ izdvojili su ukupno 24,5 miliona dinara.

G.Šljivić

Izgradnja obaloutvrde na Ibru

- Do sada je u sve tri deonice ukupno ugrađeno više od 40.000 kubnih metara kamena i 15.000 kvadrata kamene obloge koja osigurava stabilnost i bezbednost od uticaja velikih voda – naglašava Miloš Batalo, šef radne jednice JP „Srbijavode“. - Ova obaloutvrda kao trajna zaštita sprečiće bočnu fluvijalnu eroziju koja je izazivala klizišta i ugrožavala objekte.

G.Šljivić

Izgradnja obaloutvrde na Ibru

Osim toga, prema njegovim rečima, na desnoj obali Ibra u toku je i izgradnja zemljanog nasipa koji štiti Žičko polje i izvorišta za vodosnabdevanje Kraljeva. Ukupna dužina tog nasipa biće oko osam kilometara i stručnjaci se nadaju da će do kraja naredne godine u potpunosti biti realizovana i ta značajna investicija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna