NISU HTELI DA SE VAKCINIŠU: Dva sveštenika u Zrenjaninu napustila biskupiju

Tanjug

19. 11. 2021. u 23:18

DVA sveštenika koja su radila na terenu zrenjaninske biskupije i koja su odbila da se vakcinišu, napustila su tu biskupiju u skladu sa uredbom koja nalaže da svi sveštenici koji žele da ostanu da rade u zrenjaninskoj biskupiji nakon 15. novembra, moraju biti vakcinisani.

НИСУ ХТЕЛИ ДА СЕ ВАКЦИНИШУ:  Два свештеника у Зрењанину напустила бискупију

Foto: Grad Zrenjanin

Biskup Ladislav Nemet kaže da je, posmatrajući kako se situacija sa korona virusom pogoršava, kao i nakon svog putovanja u Vatikan u kojem su mu tražili potvrdu o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, želeo preduzme dodatne mere u cilju prevencije širenja zaraze, jer postojeće nisu imale dovoljno efekta.

Ubrzo je i papa Franja uveo obaveznu vakcinaciju ili PCR testove sveštenicima o sopstvenom trošku, nakon čega je odluka bila definitivna.

- Mi smo skupljali potvrde, sveštenici su ih slali u kancelariju i 1. novembra dva sveštenika koja su radila na terenu biskupije, župnik u Novom Kneževcu i pomoćni sveštenik ovde u Zrenjaninu su odbili da prime vakcinu i napustili su biskupiju. Svi ostali sveštenici koji su deo naše biskupije ovde u Zrenjaninu primili su vakcine, svako i drugu, a neki i treću dozu, ja sam isto već treću primio i ostali su da rade - kaže Ladislav Nemet i dodaje da je odluka podrazumevala da zaposleni napuste teritoriju zrenjaninske biskupije, a oni koji rade u Zrenjaninu biće poslati na neplaćeno odsustvo.

Od uvođenja uredbe vakcinisalo se troje sveštenika biskupije u Zrenjaninu. Biskup kaže da on kao nadređeni ima dužnost da nekada preduzme i mere koje nisu svima prijatne jer je odgovoran prema zajednici. Smatra i da sa sveštenicima u biskupiji ima otvoren odnos, te da je tokom procesa razgovarao sa svima. Glavni motiv jeste da budu primer zajednici.

U katoličkoj crkvi u Zrenjaninu se od početka pandemije poštuju sve mere sprečavanja širenja zaraze, pričešćuje se samo na dlan, posvećene vodice nema, obeležena su mesta za sedenje sa razmacima. Broj vernika koji je posećuju nije se menjao, poručuju iz Crkve.

Većina ispitanih je rekla da podržava biskupovu odluku i da svi treba da se vakcinišu.

Ipak, na društvenim mrežama, mišljenja su drugačija. Većina komentara odnosi se na to da je to samo još jedan korak udaljavanja ljudi od Crkve, a dobar deo njih veruje da je vakcina štetna po zdravlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)