POSLE POLA VEKA: U Novom Kneževcu konačno uređeno i osveštano Jevrejsko groblje

R. Š.

19. 11. 2021. u 14:29

U MESTU Obilićevo, u opštini Novi Kneževac, posle pola veka, obnovljeno je, uređeno i osveštano Jevrejsko groblje.

ПОСЛЕ ПОЛА ВЕКА: У Новом Кнежевцу коначно уређено и освештано Јеврејско гробље

Foto: opština Novi Kneževac

Podignuta je nova spomen ploča na kojoj piše da je groblje obnovljeno da bude prilog dokazima da su tu živeli Jevreji koji su doprinosili razvoju Banata. Oko groblja je postavljena i ograda. Kako je napomenula predsednica opštine Irena Slavković, ovo groblj je jedan od retkih tragova o boravku, životu i radu Jevreja u ovom delu Banat.

Planom generalne regulacije naselja Novi Kneževac predviđeno je da ovo groblje postane spomen park. Zanimljivo je da nema isanih podataka o tome kada je ovo groblje formirano, verovatno je to bilo u drugoj polovini 19. veka.

Ne zna se ni koliko je osoba tu sahranjeno ni njihova imena. Do Drugog svetskog rata, groblje je redovno održavano, a od tada je počelo da propada. Po popisu iz 1941. godine u ovom mestu je bilo oko 65 Jevreja, a Drugi svetski rat je priživelo samo njih šestoro. Uređenje groblja, postavljanje ograde i spomen ploče urađeno je zahvaljujuči donacijama koje su prikupili braća Kovač, Karlo, koji je u međuvremenu preminuo, i Teodor (98), lekar internista, dijabetolog, profesor univerziteta, član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, osnivač Klinike za endokrinologiju Pokrajinske bolnice u Noovm Sadu, koji je rođen u Novom Kneževcu. Njegova bista je 2019. godine otkrivena u Medicinskom muzeju u Pasterovom zavodu.

Osvećenju Jevrejskog groblja u Novom Kneževcu prisustvovali su rabin Srbije Isak Asiel, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš i predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin Ljiljana Popov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici