OD KORISNIKA DO PUNIOCA BUDŽETA: Mini-sajam socijalnog preduzetništva u Kruševcu otkrio skrivene načine za privređivanje

S. BABOVIĆ

08. 11. 2021. u 06:21

IAKO nisu klasična socijalna preduzeća, u Kruševcu postoji više organizacija koje posluju na principima ovog preduzetništva i od prodaje proizvoda ispunjavaju širu društvenu misiju, angažuju teže upošljiva lica i, na kraju, prihod investiraju u repromaterijal.

ОД КОРИСНИКА ДО ПУНИОЦА БУЏЕТА: Мини-сајам социјалног предузетништва у Крушевцу открио скривене начине за привређивање

Foto S. Babović

Mini-sajam socijalnog preduzetništva, koji je krajem minule sedmice organizovan na Trgu glumaca, pokazao je stvarne potencijale ovakvog, za ovdašnje prilike, relativno novog oblika poslovanja.

- Među izlagačima su bila udruženja koja okupljajau određene socijalno ugrožene grupe, ima ih sigurno još, ali je to prilično nesistematizovana oblast - kaže Nenad Krstić, predsednik udruženja "Evrokontakt" koje je organizovalo manifestaciju.

- Država još nije nije uredila okvir za poslovanje o kojem je reč, očekuje se usvajanje Zakona o socijalnom preduzetništvu, iz sedmog puta. Dok se zakonski okvir ne usvoji, međutim, postoji mnogo toga što i sami možemo da uradimo.

Organizacija Sajma je jedna od mogućnosti, jer je lokalna zajednica dobila priliku da se neposrednije upozna sa radom udruženja.

- Socijalni preduzetnik mora da posluje profitabilno, a prednost za samo društvo je višestruka: profit investiraju u dalje poslovanje, ispunjavaju određene poreske obaveze, uključeni su u poslovnu i lokalnu zajednicu, što ih od korisnika budžeta u smislu socijalnih davanja transformiše u punioce tog istog budžeta - objašnjava Krstić.

Među pionirima ovakvog načina poslovanja je i udruženje "Etno Rasina".

- Imamo članice sa manjim prihodima, koje na osnovu zarade od prodaje proizvoda ne samo da ulažu u materijl, već mogu i da zadovolje određene potrebe, kupuju neke sitnice, ali i pomognu opremanju prostora udruženja, pa verujem da je za uspešan recept socijalnog poslovanja potrebna i dobra organizacija - kaže Dušica Milenković, predsednica "Etno Rasine".

Izrada suvenira, razglednica, magneta, dekorativnih predmeta... pokazala se isplativom i za članove udruženja "Osmeh na dlanu". Jedna od njih, Svetlana Ivanović, majka mladića sa Daunovim sindromom, naglašava da su upravo projektnim finansiranjem uspeli da pokažu šta znaju i umeju.

- Nedavno smo dobili i šivaće mašine, za realizaciju projekta o krojenju, pa ćemo tu opremu koristiti i za dalji rad - kaže Svetlana, saglasna sa ostalim učesnicima Sajma da povezivanje sa privredom može neposredno da pomogne zamahu u poslovanju, a izrada dekorativnih predmeta koje uspešne firme poklanjaju poslovnim partnerima je samo jedan je od mogućih modela saradnje.

LISTA UČESNIKA ZA PONOS

SAVEZ organizacija slepih i slabovidih, Osnovna organizacija gluvih i nagluvih, Udruženje za pomoć MNRO, Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Veselin Nikolić", "Etno Rasina", Udruženje distrofičara i udruženje "Osmeh na dlanu" su obeležili ovogodišnji Mini--sajam socijalnog preduzetništva, kao deo je aktivističke nedelje koju je "Evrokontakt" organizovao u okviru projekta "Građani imaju moć", uz podršku Nacionalne koalicije za decentralizaciju i CRTA.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!