ZAŠTITITE SREMSKE KARLOVCE: Apel Egzit fondacije za očuvanje životne sredine na Fruškoj Gori

S. B.

03. 11. 2021. u 11:35

EGZIT fondacija, organizator svetski čuvenog i jednog od najboljih evropskih festivala savremene muzike na Patrovaradinskoj tvrđavi, uputilo je apel nadležnima da zaštite Karlovačke vinograde i dragoceni predeo Sremskih Karlovaca.

ЗАШТИТИТЕ СРЕМСКЕ КАРЛОВЦЕ: Апел Егзит фондације за очување животне средине на Фрушкој Гори

Foto: Egzit fondacija

EGZIT fondacija, organizator svetski čuvenog i jednog od najboljih evropskih festivala savremene muzike na Patrovaradinskoj tvrđavi, uputilo je apel nadležnima da zaštite Karlovačke vinograde i dragoceni predeo Sremskih Karlovaca. U pozivu iz Egzita poručuju da udruženje „Karlovački vinogradi“ mesecima upozorava na ugrožavanje životne sredine, zdravlja ljudi, njihovih vinograda, voćnjaka i arheoloških lokaliteta u Sremskim Karlovcima, na obodima Nacionalnog parka Fruška gora.

- Egzit fondacija poziva opštinu Sremski Karlovci i Ministarstvo zaštite životne sredine da saslušaju argumente građana, a zatim učine sve iz svojih nadležnosti da očuvaju nadaleko poznate Karlovačke vinograde i celokupan predeo u Sremskim Karlovcima, koji ima neprocenjivu kulturno-istorijsku vrednost. Kao gorući problem u ovom trenutku udruženje „Karlovački vinogradi“ ističe izmenu i dopunu Prostornog plana opštine Sremskih Karlovaca (lokalitet Ciglana). Kako navode, u planu je, između ostalog, promena namene poljoprivrednog zemljišta koje se trenutno koristi za voćarstvo i vinogradarstvo i građevinskog zemljišta u zonu eksploatacije rudarskih sirovina kažu u Egzit fondaciji i naglašavaju da su Sremski Karlovci i Karlovački vinogradi, simbol, ne samo Vojvodine, već i cele Srbije, čije bi očuvanje i unapređenje trebalo da bude prioritet, te da je promena namene parcela mimo volje vlasnika parcela nedopustiva namera.

- To magično mesto gde se Fruška gora susreće sa najvećom evropskom rekom, s pogledom na pola Vojvodine, poseduje beskrajne mogućnosti za razvoj organske poljoprivrede, ali i zdravstvenog turizma na najvišem nivou. Umesto da se radi na izmeštanju i smanjenju aktivnosti svih zagađivača, uključujući i Ciglanu, pokušava se doneti jedna potpuno anahrona odluka, podjednako štetna i za zdravlje ljudi i za ekonomski interes Sremskih Karlovaca, Vojvodine i Srbije.

U udruženju „Karlovački vinogradi“ kažu da se planirana zona eksploatacije odlikuje najkvalitetnijom zemljom za razvoj vinogradarstva i voćarstva, te da se na njima nalaze i zasadi vinove loze koji bi bili trajno izgubljeni ako se zona eksploatacije proširi.

- Izričit stav više od 80 odsto vlasnika parcela je da ne žele promenu namene svojih parcela, niti žele da ih prodaju Ciglani. Potpise vlasnika kojima to i zvanično potvrđuju dostavićemo opštini Sremski Karlovci u okviru javne rasprave. Ako opština promeni namenu zemljišta, vlasnici parcela neće moći da ostvaruju svoja brojna prava- upozoravaju iz udruženja. Ta prava su, između ostalih, prijava za subvencije poljoprivrednicima za podizanje višegodišnjih zasada voćarsko-vinogradarskih kultura i dobijanje sertifikata za organske proizvođače koji već dugi niz godina ulažu značajna sredstva u vinogradarstvo i vinarstvo.

Još jedan problem na koji udruženje „Karlovački vinogradi“ ukazuje je i zagađenje vazduha koje, kako navode, proizvodi Ciglana IGM Stražilovo zbog upotrebe petrol koksa, čije sagorevanje drastično povećava nivo ugljen dioksida u vazduhu.

Egzit fondacija poziva inspekcije opštine Sremski Karlovci i Ministarstva zaštite životne sredine da izvrše temeljne provere emisija zagađujućih materija u vazduh, kao i da ispitaju da li su u funkciji filteri koji bi trebalo da smanje zagađenje.

Posebno treba imati u vidu i da je u maju ove godine usvojen Zakon o obnovi kulturno istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca, a ta obnova, između ostalog, predviđa zaštitu, uređenje i unapređivanje prirodnih dobara i životne sredine.

Koliko su Karlovački vinogradi i celokupan predeo dragoceni i značajni, pokazuje i film „Karlovački vinogradi, predeo mogućnosti“, produkcije Zanatsko filmska zajednica. Ideja filma, urađenog u saradnji sa udruženjem „Karlovački vinogradi“, jeste da se predstave, sačuvaju i promovišu vrednosti ovog fruškogorskog predela.

Egzit fondacija još jednom ističe da su Karlovački vinogradi i Sremski Karlovci jedinstveni predeli u našoj zemlji, ne samo po prirodnim dobrima i resursima, već i po istorijskom, kulturnom i arheološkom nasleđu. To nasleđe obavezuje i institucije i građane da se prema njemu odnose odgovorno i zaštitnički.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)