MREŽA KRIJE TONE OTPADA: U Zrenjaninu i 12 mesta u okolini počelo uređenje 67 kilometara sistema kanala

B. Grujić

01. 11. 2021. u 06:21

VIŠE decenija mreža kanala u Zrenjaninu i okolini koja je izuzetno važna za poljoprivredu i odbranu od poplava bila je zapostavljena.

МРЕЖА КРИЈЕ ТОНЕ ОТПАДА: У Зрењанину и 12 места у околини почело уређење 67 километара система канала

Bageri na Međurečju, Foto Grad Zrenjanin

Uprava ovog grada je konačno rešila da tome stane na put i u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i javnim preduzećem "Vode Vojvodine", krenuli su u uređenje 67 kilometara kanala u 12 mesta u okolini grada. Taj posao je vredan 20 miliona dinara.

Jedan od sistema za odvodnjavanje je Međurečje, u okolini sela Jankov Most, gde se radovi na izmuljavanju i čišćenju, uveliko odvijaju i prema planu trebalo bi da budu okončani do kraja novembra ove godine.

Na osnovu potpisanog ugovora o uređenju kanalske mreže i pomoći poljoprivrednicima, sa čijih njiva će se vršiti odvodnjavanje, radovi se izvode i u katastarskim opštinama Knićanin, Mužlja, Čenta, Ečka, Banatski Despotovac, Taraš, Melenci, Jankov Most, Perlez, Klek, Belo Blato i Lazarevo, a izvođač je Vodoprivredno kompanija "Srednji Banat".

- Trenutno smo fokusirani na radove u okolini mesta Jankov Most, angažovani su bageri i traktori na uklanjanju vegetacije i izmuljavanju kanalske mreže - kaže Miloš Radosavljević, v. d. direktora "Srednjeg Banata", preduzeća u čijoj nadležnosti su 3.124 kilometra kanalske mreže.

Miloš Radosavljević, Foto Grad Zrenjanin

On kaže da su kanale "gušile" tone otpada i da će nakon ovih dugo očekanih radova na čišćenju, karakteristika mreže u okolini Zrenjanina, biti znatno bolja.

- Znam da je ovo prioritet i izuzetno značajna stvar, kako bi poljoprivredno zemljište u našoj sredini bilo još kvalitetnije i zbog toga je u planu ulaganje i dodatnih sredstava iz budžeta grada u narednom periodu - naglasio je Simo Salapura, koji je obišao Međurečje.

Među dva Begeja

KANALSKI sistem Međurečje specifičan je zbog toga što se nalazi između dva Begeja, plovnog i starog, a služi za prikupljanje suvišnih voda sa poljoprivrednog zemljišta. Nakon izmuljavanja, biće spreman za sezonu odvodnjavanja u toku zime i proleća.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MEMORIJALNI ODBOJKAŠKI TURNIR: Sećanje na Vlasotinčanina Dušana Krstića