EKSPONATI ČEKAJU IZVOĐAČE RADOVA: Obnova Muzeja kulturne istorije u Požarevcu, ipak, odložena za dogodine

D. NOVKOVIĆ

28. 10. 2021. u 08:25

ZGRADA Muzeja kulturne istorije u Požarevcu ove godine je trebalo u potpunosti da se obnovi, jer je prilično ruinirana, ali je taj projekat odložen za 2022.

ЕКСПОНАТИ ЧЕКАЈУ ИЗВОЂАЧЕ РАДОВА: Обнова Музеја културне историје у Пожаревцу, ипак, одложена за догодине

Foto D. Novković

Razlog je neuspela javna nabavka za izbor izvođača radova, a zato što su sve pristigle ponude ocenjene kao neprihvatljive - Skupština grada je donela odluku da se 26 miliona dinara, koliko je predviđeno za obnovu, vrati u budžet i preusmeri za druge namene.

- Novu javnu nabavku ćemo raspisati do januara, a objekat će biti završen do kraja naredne godine - potvrdio je na nedavnoj sednici Skupštine grada većnik Dejan Krstić.

Muzej kulturne istorije je, inače, smešten u zgradi iz 1860. koja je vlasništvo porodice Nestorović, u Nemanjinoj ulici. Objekat je u potpunosti ruiniran i neophodna je kompletna obnova i fasade i enterijera.

Upravo zbog toga što je u veoma lošem stanju, zgrada već duže nije otvorena za posete. Ranijih godina, naročito tokom "Noći muzeja", u njemu su mogli da se vide vredni eksponati, a u prostorijama sa posebno oslikanom tavanicom i zidovima se nalazi stilski nameštaj nabavljen u Pešti, Beču i Beogradu. Tu su Plavi i Crveni salon, kao i spavaća soba sa garniturom kupljenom 1895, u Mađarskoj.

POKLON

U VITRINAMA su izloženi posuđe i porodične dragocenosti, među njima i delovi staklenog servisa sa pozlaćenim grbom - poklon Miloša Obrenovića Stojanu Ribarcu, liberalnom prvaku i ministru, rodom iz Požarevca.

KUĆA

U KUĆI koja je adresa požarevačkog Muzeja kulturne istorije je rođen i odrastao Nikola Nestorović (1868-1957), jedan od osnivača Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Ostao je upamćen kao autor brojnih građevina u prestonici, među kojima je i zgrada Narodnog muzeja.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!