USPEŠNI LJUBITELJI DEVETE UMETNOSTI: Nagrada za leskovačke strip autore u BiH i Rumuniji (FOTO)

I. MITIĆ

21. 10. 2021. u 17:54

POLAZNICI Leskovačke škole stripa Andrej Stanojević i Iva Cvetković osvojili su nagrade u svojim starosnim kategorijama na 6. Mostarskom strip vikendu, a u okviru međunarodnog konkursa za strip tablu za osnovne škole.

УСПЕШНИ ЉУБИТЕЉИ ДЕВЕТЕ УМЕТНОСТИ: Награда за лесковачке стрип ауторе у БиХ и Румунији (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Ubrzo je usledilo i novo priznanje za leskovačke zaljubljenike u devetu umetnost.

Predavač u ovdašnjoj Školi stripa Marko Stojanović, sa crtačem Sabahudinom Muranovićem Muranom, osvojio je nagradu za strip iz nacionalne istorije pod nazivom „Drugi“. Ovo priznanje stiglo je u Leskovac iz Brašove u Rumuniji sa 4. Festivala istorijskog stripa.

Stojanović i Muranović su nagrađeni za strip iz albuma „Do pakla i nazad“ koji prati epopeju srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Marko je imao čast da se obrati publici u uvodnoj diskusiji o istorijskom stripu održanoj u Regionalnoj skupštini Brašova.

On je predstavio i svoj strip serijal „Vekovnici“ koji je objavljen u Rumuniji, dok je njegov nagrađeni strip izložen u dve istovremene postavke. Jedna se nalazi u zgradi Regionalnog muzeja u Brašovi, organizatora festivala, a druga je predstavljena na glavnom gradskom trgu tako da je bila dostupna i najširoj publici u Brašovi.

Nagrađeni i u Makedoniji

Pre samo dva meseca Stojanović je na 18. Međunarodnom salonu stripa u Velesu osvojio „Zlaten strip“ za najboljeg strip scenaristu festivala i nagradu za umetnički izraz, dok je polaznici Leskovačke škole stripa Anastasiji Vidanović pripala nagrada za najbolji strip stranog autora – u svojoj starosnoj kategoriji.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)