ODNOSE LEŠINE DA SPREČE ZARAZE: Opština Šid konačno rešava veliki problem uklanjanja životinjskog otpada

S. KOSTIĆ

21. 10. 2021. u 10:10

KAKO bi sprečila odlaganje životinjskog otpada na nepropisnim mestima, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Upravi za veterinu, Opština Šid će ovih dana potpisati novi Ugovor o uklanjanju životinjskog otpada sa teritorije ove opštine.

ОДНОСЕ ЛЕШИНЕ ДА СПРЕЧЕ ЗАРАЗЕ: Општина Шид коначно решава велики проблем уклањања животињског отпада

Građani će životinjski otpad prijavljivati komunalnom inspektoru, Foto S. K.

Ovaj ugovor omogućiće da životinjski otpad bude uklonjen čim građani prijave.

Odlaganje životinjskog otpada predstavlja najveći problem u Sremskom okrugu, a lokalne samouprave već godinama rade na rešavanju ovog dugogodišnjeg problema. Čišćenje divljih deponija, saniranje postojećih, izgradnja stočnih jama, nabavke većeg broja kontejnera, sve to nije dovoljno, jer je potrebno podići svest o značaju očuvanja životne sredine i pravilnog odlaganja otpada.

Foto D. Dozet

Najveći problem je u seoskim sredinama, kada u domaćinstvu ugine životinja, tada nesavesni građani uginulu životinju često ostave na nekoj divljoj deponiji, što može da dovede i do još veće katastrofe, odnosno zaraze. Opština Šid, koja ima poveći stočni fond, da se ne bi susretala i sa ovim problemima, sprečiće nepropisno odlaganje životinjskog otpada.

- Po novom Ugovoru koji će biti zaključen, svi građani opštine koji imaju životinjski otpad prijavljivaće ga direktno predsednicima mesnih zajednica u svojim naseljenim mestima. U Šidu građani će životinjski otpad prijavljivati na broj telefona 022-712-122 ili komunalnom inspektoru - kaže predsednik opštine Šid Zoran Semenović, dodajući da će posle prijavljivanja životinjskog otpada "Energo zelena" u najkraćem mogućem roku doći da odnese uginule životinje u spalionicu.

Kako naglašava prvi čovek opštine Šid, građani neće snositi nikakve troškove tokom odvoženja životinjskog otpada koje se finanira iz budžeta Opštine Šid.

Među malobrojnima

ŠIDSKA opština, jedna je od malobrojnih opština u Srbiji koja je obezbedila odnošenje životinjskog otpada s ciljem sprečavanja njegovog bacanja na nepropisana mesta, stvaranja zaraza, divljih deponija i s ciljem očuvanja životne okoline.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije