"POZDRAV" ZA DVA VEKA TRSTENIKA: Dejan Miljković sakupio na stotine razglednica o gradiću na Moravi

Sofija Babović

16. 10. 2021. u 06:21

NA stotine razglednica Trstenika, koje svedoče kako se taj gradić na Zapadnoj Moravi menjao i razvijao u prethodna dva veka sakupio je Trsteničanin Dejan Miljković.

ПОЗДРАВ ЗА ДВА ВЕКА ТРСТЕНИКА: Дејан Миљковић сакупио на стотине разгледница о градићу на Морави

KOLEKCIJA Gradić na razglednicama, Foto Muzejska zbirka

Od starog Gvozdenog mosta, osnovnih škola, Crkve Svete Trojice, do prvih višespratnica socrealizma mogu se pogledati u jedinstvenoj Miljkovićevoj kolekciji, koje su osvanule na izložbi "Trstenik na razglednicama" u prostoru Muzejske zbirke.

- Bio sam podstaknut jubilejem, 60. godišnjicom postojanja Narodnog univerziteta i u dogovoru s prijateljima iz te institucije, nastala je jedna nostalgična izložba - kaže strastveni kolekcionar trsteničke prošlosti, Miljković.

- Razglednice prate i interesantne priče, bez kojih bi postavka bila donekle štura.

IDEJA Dejan Miljković, Foto Muzejska zbirka

Miljković od 1986. prikuplja razgledinice koje prikazuju Trstenik. Na mnogima je reč bez koje se do pojave "pametnih" telefona nije moglo zamisliti nijedno javljanje iz drugog grada - "pozdrav". Među razglednicama su i one koje svedoče o gradiću koga više nema ili ilustruju nastajanje "novih" zdanja.

- Poseban kuriozitet predstavlja razglednica, jedna od prvih uopšte na teritoriji Srbiji, sa fotografijom Crkve Svete Trojice bez sagrađenog zvonika, što je datira negde između 1900. i 1903. - napominje istoričarka Jelena Vukčević iz Muzejske zbirke.

Među simbolima Trstenika, kako se vidi u postavci su i stari Gvozdeni most (1899-1999), više puta rušen i obnavljan: srpska vojska ga je 1915. digla u vazduh kako bi usporila napredovanje austrougarske vojske, a potom je obnovljen kroz ratnu reperaciju 1922. U prošlost je otišao u NATO bombardovanju, 30. aprila i 1. maja 1999, a naredne godine podignut je potpuno nov..

POSTAVKA Veliko interesovanje građana, Foto Muzejska zbirka

Dugačak spisak u katalogu

PREDSTAVLjENO je i reizdanje ateljea "Filimir" koje pokazuje crkvu, osnovnu školu, manastir Ljubostinju, Glavnu ulicu, zdanja poput Osnovne banke, Kolonije, izdanja Foto-kluba Trstenik, stari i nov sindikalni dom, Kuću Katića, zgradu Železičke stanice, dugačak je spisak sa neobične postavke koju prati katalog.

Panorama

KOLEKCIONAR je uspeo da dođe i do fotografija osnovnih škola, predratnih panoramskih razglednica, koje ukazuju kako se Trstenik izmeštao od 1832. Prigodne razglednice posebna su atrakcija: na njima su sećanja na Raku Ljutovca, prvog čoveka na svetu koji je oborio avion iz topa, uspomena na podvig Miloša Mitrovića iz PSD "Ljukten", koji je osvojio vrh Elbrus 2007.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri