TESTEROM I SEKIROM SEČENE NAJVEĆE TIKVE: DŽinovske bundeve sa manifestacije “Dani ludaje” u Kikindi rasečene radi semena (FOTO)

R.Šegrt

14. 10. 2021. u 16:00

MESEC dana nakon održavanja manifestacije “Dani ludaje”, koja je ove godine u Kikindi održana 36. put, najveće bundeve su rasečene radi vađenja semena.

ТЕСТЕРОМ И СЕКИРОМ СЕЧЕНЕ НАЈВЕЋЕ ТИКВЕ: Џиновске бундеве са манифестације “Дани лудаје” у Кикинди расечене ради семена (ФОТО)

Foto: R.Šegrt

Pošto je reč o tikvama težim od 400, pa i više kilograma, i dužim od 330 centimetara, sečiva noževa tu ništa ne bi mogla da pomognu, pa su tikve morale da se poseku motornim testerama i sekirama.

Samo uz pomoć tih alatki moguće je bezbedno raseći koru džinovske bundeve. Seme je pažljivo izvađeno i očišćeno.

Time je završen životni vek ovogodišnjih najtežih i najdužih tikava.

Džinovski plodovi doneli su mnoštvo semenki, a svaka od njih čeka svoju šansu i ukoliko se nađe u rukama dobrog povrtara, iz njih može da nikne neka nova pobednica.

- Ovim činom, praktično već počinjemo pripreme za naredne “Dane ludaje”, jer ćemo seme dostaviti Institutu za ratartsvo i povrtarstvo u Bačkom Petrovcu. Semenke se prirodno suše, stručno se tretiraju sve do marta i onda ih delimo svim zainteresovanim uzgajivačima ludaja. Svima koji nam se obrate, bez obzira da li su iskusni povrtari ili oni koji tek žele da se okušaju u ovoj proizvodnji i uzgoje plodove od džinovskih bundeva, seme ćemo dostaviti besplatno, na njihovu adresu. Želimo da podstaknemo uzgoj bundeva od selektiranog i stručno tretiranog semena, kako bi se na sledećim “Danima ludaje” takmičile, možda, još teže i duže ludaje – kaže Jasmina Milankov, v.d. direktorka Turističke organizacije Grada Kikinde.

Cilj organizatora “Dana ludaje” jeste da na manifestaciju dođe što više povrtara iz raznih krajeva naše zemlje, a po mogućnosti i iz inostranstva, kako je bilo ove godine.

U Gradskoj upravi i Turističkoj organizaciji su posebno zadovoljni, jer su na takmičenje, pre mesec dana, stigle džinovske tikve iz Mađaske.

Baš one su pobedile u kategoriji najtežih ludaja. Prvo mesto osvojio je pčelar Tibor Kokai, čija bundeva je bila teška 527 kilograma, a drugo mesto pripalo je Mađaru, njegovom prijatelju Laslu Kesleru, koji je doneo ludaju od 491,4 kilograma. Njihovim učešćem “Dani ludaje” su i zvanično dobili pravi međunarodni karakter.

Čast Kikinde odbranili su Radovan Zakić, čija je bundeva težila 366 kilograma i Goran Lazić, koji je ponovo pobedio u proizvodnji najdužih tikava.

On je odnegovao tikvu dugu čak 331 centimetar, a pre dve godine u Sloveniji je postavio i svetski rekord sa bundevom dugom čak 395,4 centimetra.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

TERRA - PROJEKAT ZA KOJI ZNA CEO SVET: Kikinda je domaćin najveće svečanosti vajarske umetnosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna