NOVI STROJ DOBROVOLJNIH VATROGASACA: U Pirotu privode kraju formiranje stalnog i rezervnog sastava jedinice za vanredne situacije

V. Ć.

02. 10. 2021. u 07:26

UZ pomoć MUP, Vatrogasnog saveza Srbije i pirotske lokalne samouprave, jedini grad na krajnjem jugoistoku zemlje će dobiti Dobrovoljno vatrogasno društo čija će jedinica - uz postojeći Vatrogasno-spasilačni bataljon pomenutog ministarstva - pomagati građanima u vanrednim uslovima.

НОВИ СТРОЈ ДОБРОВОЉНИХ ВАТРОГАСАЦА: У Пироту приводе крају формирање сталног и резервног састава јединице за  ванредне ситуације

Foto Privatna arhiva

Sreten Savov iz gradskog Štaba za vanredne situacije kaže da će jedinica, koja je do pre desetak godina postojala samo formalno - ubuduće funkcionisati kao deo Civilne zaštite, sa dvadesetak članova koji su nedavno kod instruktora u Bugarskoj, sa tamošnjim dobrovoljcima, obavili neophodnu obuku i dobili sertifikate.

Nenad Mladenović, koji rukovodi jedinicom, naglašava i da su svi prošli zdravstvene preglede, pa će ih desetak biti u stalnom, a ostali u rezervnom sastavu. Svi su uzrasta od 18 do 55 godina, a među njima ima ronilaca, radio--amatera i ljudi sa sličnim sklonostima koji su u punoj kondiciji. Jedinica je opremljena naprtnjačama, zaštitnim maskama, crevima, kompletima za pružanje prve pomoći, pa je učestvovala i na smotri DVD koja je održana u Novom Sadu.

Praksa proteklih godina pokazala je da je jedna ovakva jedinica bukvalno bila neophodna. Dovoljno je samo setiti se velikih požara na Staroj planini, koji su se desili oktobra i novembra pre dve godine, kao i ogromnih požara 2007. godine, kao i gotovo redovnih uobičajenih prolećnih i jesenjih poplava.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća