OSAM MILIONA ZA NEZAPOSLENE: U Čačku dodeljeni ugovori za samozapašljavanje

V. I.

30. 09. 2021. u 16:10

U SALI Skupštine grada juče su svečano dodeljeni ugovori za samozapošljavanje za 31 osobu - subvencije u iznosu od 250.000 dinara dobilo je 29 nezaposlenih, i po dve od 270.000 za osobe sa invaliditetom.

ОСАМ МИЛИОНА ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ: У Чачку додељени уговори за самозапашљавање

Foto V. Ilić

Za ovu meru aktivne politike zapošljavanja Grad Čačak opredelio je četiri, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 3,9 miliona dinara.

Događaju je prisustvovala ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović. Ministarka je kazala da je Čačak primer dobre prakse prilikom primena mera aktivne politike zapošljavanja, jer je tokom proteklih  15 godina za realizaciju ovih mera izdvojio 422 miliona dinara.

- Pomoć države kroz ove i druge mere, kao i tradicionalni preduzetnički duh ovog grada doprineli su smanjenju nezaposlenih od pet odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine i povećanju zaposlenih od devet odsto u odnosu na isti period prethodne godine – rekla je ministarka.

Foto V. Ilić

Grad Čačak je u tekućoj godini za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja izdvojio ukupno 15 miliona dinara. Za stručnu praksu sedam, javne radove četiri miliona dinara i za subvencije za zapošljavanje takođe četiri miliona. Od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dobijeno je još 3,9 miliona, što ukupno iznosi 18,9 miliona dinara za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja u Čačku.

- U poslednjih pet godina,  za sve one koji imaju snage, volje i želje da se otisnu u privatan biznis Grad Čačak je opredelio 237 miliona dinara, kroz različite mere aktivne politike zapošljavanja – dodao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović. - Na ovaj način ćemo osnažiti i dati vetar u leđa novim privrednicima, među kojima je i dosta mladih.  Sve je više onih koji žele da započnu svoj posao i to nas veoma raduje, a mi smo, uz državu tu da im pomognemo na samom početku. Mnogi od njih prvi put započinju određene poslove, čestitam im na hrabrosti, odlučnosti, a pre svega volji i želji da rade. Ove mere aktivne politike svakako će doprineti svakom pojedincu koji je konkurisao, ali i lokalnoj zajednici da se ekonomski razvija.

Da gradovi i opštine sve više sprovode mere aktivne politike zapošljavanja potvrdio je i direktor NSZ Zoran Martinović. On je izneo podatak da je u ovoj godini, do sada, dodeljeno oko 3.000 subvencija nezaposlenima za samozapošljavanje, među kojima je 116 osoba sa invaliditetom i više od 200 osoba romske nacionalnosti. U ovom trenutku, u ovoj godini u različite mere aktivne politike zapošljavanja uključeno je 12.279 osoba sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Odluke o sprovođenju mere stručne prakse u Čačaku donete su za 26 osoba, koje će moći da obavljaju pripravnički staž, a za javne radove pet poslodavaca je angažovalo 35 nezaposlenih osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)