"GERGINA" ČUVA BLAGO PREDAKA: Obelodanjena imena laureata 12. izdanja Festivala vlaške muzike u Negotinu

S. M. JOVANOVIĆ

30. 09. 2021. u 06:34

FESTIVAL "Gergina" koji organizuje istoimeno Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha prve večeri ovogodišnjeg izdanja okupio je šestoro vokalnih i 11 solista na saksofonu, violini, fruli, harmonici i trubi iz Negotina, Bora, Majdanpeka, Niša, Donjeg Milanovca, Kučeva, Osanice, Vrbnice, Osnića, Vlaola, Male Kamenice, Podvrške i Duboke.

ГЕРГИНА ЧУВА БЛАГО ПРЕДАКА: Обелодањена имена лауреата 12. издања Фестивала влашке музике у Неготину

Nagrađeni na ovogodišnjoj manifestaciji / Foto S. M. Jovanović

Talenti su nastupili uz pratnju orkestra Bobana Pecića, a prvi čovek "Gergine" Siniša Čelojević najavljuje da će dogodine pozvati i goste iz inostranstva.

Žiri u sastavu dr Dimitrije Golemović, etnomuziokolog i kompozitor, Marija Vitas, etnomuzikolog i potpredsednik "Vrld mjuzik asocijacije Srbije", te Maja Stojanović, profesor klavira u negotinskoj umetničkoj školi "Stevan Mokranjac" je specijalnu nagradu festivala - koja nosi ime "krajinskog Paganinija" Božidara Janucića - dodelio Lazaru Čikareviću, mladom violinisti iz Kučeva.

- Moj otac Željko je učio da svira upravo kod Janucića, a ja sam sada dobio nagradu sa njegovim imenom. To je veliki podsticaj jer želim da budem veliki muzičar, ali i veliki kuvar - kaže Lazar koji pohađa treći razred Ekonomsko-trgovinske i mašinske škole u Kučevu.

Nagradu za najboljeg vokalnog solistu je dobila negotinska gimnazijalka Milena Marković kojoj je ovo i druga pobeda na Festivalu. Ljubav prema vlaškom melosu joj je usadila majka Danijele, a ide i u ovdašnju Srednju muzičku školu.

U kategoriji instrumentalista, zablistala je desetogodišnja Anika Nikić iz Niša, učenica Dimitrija Nikolova iz Leskovca, koja je kratko vežbala i sa Velimirom Kokorićem. Njen otac Dragan je Negotinac, pa ćerka frulom dočarava zvuke njegovog zavičaja.

Festival "Gergina" je i u svom 12. izdanju održan sa ciljem da na jednom mestu sabere vlašku kulturnu baštinu, te osveži sećanje na tradicionalne, izvorne, instrumentalne i vokalne zvuke krajeva u kojima žive Vlasi. U okviru manifestacije je promovisana publikacija 50 izabranih vlaških pesama i dvostrukog CD sa melodijama i kolima izvedenim tokom revijalnih večeri prvih deset festivala, po izboru etnomuzikologa Marije Vitas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024