REAKCIJA NA NAJAVU TROVANJA: U Požarevcu potpisuju "Deklaraciju protiv spalionice opasnog otpada"

D. NOVKOVIĆ

28. 09. 2021. u 08:12

POŽAREVLjANI su započeli potpisivanja "Deklaracije protiv spalionice opasnog otpada", jer postoje sumnje da južnokorejski investitor "Eliajs eko" nije odustao od tog projekta.

РЕАКЦИЈА НА НАЈАВУ ТРОВАЊА: У Пожаревцу потписују Декларацију против спалионице опасног отпада

Foto D. Novković

Akcija je najmasovnija do sada, jer je među njenim inicijatorima više od 15 udruženja građana i stranaka - ujedinjenih jer strahuju da će spalionica biti izgrađena i pored toga što je Ministarstvo za zaštitu životne sredine taj projekat ranije stopiralo.

Podsetimo, Memorandum o saradnji u gradnji spalionice je sa predstavnicima firme "Elias eko" - u martu 2019. - potpisao tadašnji gradonačelnik Bane Spasović. Posle pobune građana, Ministarstvo to nije odobrilo jer je lokacija na kojoj je investitor kupio zemljište predviđena za proizvodne i uslužne delatnosti. Odmah potom, isti investitor je najavio gradnju pogona za izradu solarnih panela, ali je do građana doprla informacija da će on, ipak, ostvariti ono što je prvobitno planirao...

- Spalionice generalno, a posebno ovog tipa, emituju kancerogene materije koje zagađuju ne samo vazduh, već i zemlju i vodu, odnosno čitavo životno okruženje - navedeno je u pomenutoj Deklaraciji, uz napomenu da se njeni potpisnici obavezuju da će tragati za odgovorima na mnoga pitanja, između ostalih i da li je, u međuvremenu, obavljena prenamena zemljišta i objekta, kako bi se omogućila gradnja opasnog postrojenja.

ISTORIJA Spasović (levo) sa investitorima, Foto GU u Požarevcu

Gradonačelnik Saša Pavlović je nedavno izjavio da mu je iz firme "Elias eko" upućena molba da zajedno nađu rešenje za prenamenu kupljenog zemljišta, ali da on i njegovi saradnici neće dozvoliti izgradnju spalionice.

- Gospodo iz Južne Koreje, dobili ste dozvolu za izgradnju fabrike u kojoj će se praviti solarni paneli, pa izgradite fabriku za izradu solarnih panela - poručio je Pavlović.

Potpisivanje Deklaracije će u centru grada trajati 21 dan, a potom će biti odlučeno o daljim koracima građanske borbe svih potpisnika.

ISTINA

AUSTRIJSKA firma "Elias eko", koja je deo korporacije "Junsan" iz Južne Koreje, 2019. je u Požarevcu kupila tri hektara zemljišta, pored obilaznice koja vodi ka Velikom Gradištu. Odmah potom, najavila je da će na toj lokaciji izgraditi pogon za uništavanje industrijskog i medicinskog otpada, na šta nadležni nisu odmah reagovali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a