PO STANDARDIMA EVROPE: Ministarstvo privrede u turističkoj zoni na Zlataru gradi kanalizacionu mrežu

A. ROVČANIN

27. 09. 2021. u 06:21

NEIMARI prijepoljske firme "Rovčanin inženjering" su započeli izgradnju kanalizacione mreže u drugoj turističkoj zoni na Zlataru. Investicija je ukupno vredna 51,6 miliona dinara, a finansiraju je Ministarstvo privrede i lokalna samouprava u Novoj Varoši.

ПО СТАНДАРДИМА ЕВРОПЕ: Министарство привреде у туристичкој зони на Златару гради канализациону мрежу

Neimari iz Prijepolja na terenu / Foto A. Rovčanin

Za realizaciju ovog značajnog investicionog poduhvata, iz državne kase je izdvojeno oko 42 miliona dinara, dok će ostatak potrebnog novca biti obezbeđen iz opštinske kase. Radovi bi trebalo da budu završeni za 60 kalendarskih dana, ali izvođači napominju da zbog činjenice da smo na pragu jeseni, odnosno nestabilnijih vremenskih prilika, kao i zbog obima posla, nije isključeno ni prekoračenje rokova...

Država izgradnju fekalne kanalizacije u ovdašnjoj turističkoj zoni, inače, finansira u okviru Programa podrške razvoja poslovne infrastrukture u 2021, koji se sprovodi pod okriljem resora Ministarstva privrede.

- Fekalna kanalizaciona mreža, ukupno duga 1.951 metar, gradi se na potesu Zlatar - krak Brdo - Crvene vode - Drmanovići. Reč je o velikom području, na kojem se nalaze brojne vikendice, turistički, ugostiteljski i stambeni objekti, kao i pojedini privredni subjekti - pojašnjava prvi čovek Nove Varoši Radosav Vasiljević i dodaje da će se realizacijom ovog kapitalnog projekta, uz više nego značajnu podršku države, nastaviti sa unapređenjem infrastrukture, poslovnog i privrednog ambijenta, kao ključnog uslova za dalje ulaganje u turizam i privlačenje investicija.

Izgradnja kanalizacije u drugoj turističkoj zoni se, inače, sastoji od gravitacionih krakova na kojima će, kako je precizirano projektom, biti raspoređeni šahtovi za priključenje korisnika, ventilisanje kanalizacije, taloženje krupnih čestica i održavanje cevovoda. Projekat, pored toga, obuhvata i jedan potisni krak dug oko 240 metara, objekat crpne stanice, kao i sanaciju kolovoznog zastora na saobraćajnicama. Za rekonstrukciju kolovoza planirana su dva asfaltna zastora ukupne površine 5.300 kvadrata.

- Ovo je, između ostalog, jedan od investicionih poduhvata čiju smo realizaciju obećali građanima. Izgradnja kanalizacione mreže u drugoj turističkoj zoni nije značajna samo za podsticaj investiranja i privrednih aktivnosti na Zlataru i okolini, već i za širi kontekst u oblasti zaštite životne sredine i valorizacije prirodnih resursa ovdašnje planinske "lepotice" kao vazdušne banje - naglašava predsednik Vasiljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)