“LJUBOMIR P. NENADOVIĆ” MIRU VUKSANOVIĆU: Poznat dobitnik nagrade za najbolju knjigu putopisa Matične biblioteke u Valjevu

B. PUZOVIĆ

24. 09. 2021. u 22:02

NAGRADA “LJubomir P. Nenadović” za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u sezoni 2020/21. pripala je akademiku Miru Vuksanoviću za putopisne dnevnike “Brojčanik” u izdanju Lagune iz Beograda.

“ЉУБОМИР П. НЕНАДОВИЋ” МИРУ ВУКСАНОВИЋУ: Познат добитник награде за најбољу књигу путописа Матичне библиотеке у Ваљеву

Foto Arhiva

Nagrada koju dodeljuje Matična biblioteka “LJubomir Nenadović” u Valjevu laureatu će svečano biti uručena u ponedeljak, 27. septembra u podne, u Brankovini.

“Brojčanik” je ispisan rukom iskusnog pisca, koji međutim ne čezne toliko za daljinom, koliko za prvinom, te se fragmenti u toj knjizi smenjuju stalnim kadriranjem maločas uočenih prizora, ali i neprestanim poniranjem u prošlost, u detinjstvo, u olučene epizode, u važne životne detalje i sitnice koji podupiru tu važnost, stoji u obrazloženju žirija. - Neki od tih fragmenata mogu se čitati i kao zaokružene, poentirane kratke priče, neki su meditativni zapisi, neki realistične crtice neposredno zabeležene, a neki, što je Vuksanoviću najsvojstvenije, i najkarektirističnije za njegovo pisanje, kao male skaske o rečima, iz njegove Semolj trilogije.

Nagradu “LJubomir P. Nenadović” za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku ustanovila je 2014. godine valjevska Matična biblioteka koja nosi ime ovog književnog i putopisnog velikana. Nagradu čine svečana povelja i novčani iznos. Prvi put je dodeljena Milisavu Saviću za knjigu “Dolina srpskih kraljeva”.

    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)