“LJUBOMIR P. NENADOVIĆ” MIRU VUKSANOVIĆU: Poznat dobitnik nagrade za najbolju knjigu putopisa Matične biblioteke u Valjevu

B. PUZOVIĆ

24. 09. 2021. u 22:02

NAGRADA “Ljubomir P. Nenadović” za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u sezoni 2020/21. pripala je akademiku Miru Vuksanoviću za putopisne dnevnike “Brojčanik” u izdanju Lagune iz Beograda.

“ЉУБОМИР П. НЕНАДОВИЋ” МИРУ ВУКСАНОВИЋУ: Познат добитник награде за најбољу књигу путописа Матичне библиотеке у Ваљеву

Foto Arhiva

Nagrada koju dodeljuje Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” u Valjevu laureatu će svečano biti uručena u ponedeljak, 27. septembra u podne, u Brankovini.

“Brojčanik” je ispisan rukom iskusnog pisca, koji međutim ne čezne toliko za daljinom, koliko za prvinom, te se fragmenti u toj knjizi smenjuju stalnim kadriranjem maločas uočenih prizora, ali i neprestanim poniranjem u prošlost, u detinjstvo, u olučene epizode, u važne životne detalje i sitnice koji podupiru tu važnost, stoji u obrazloženju žirija. - Neki od tih fragmenata mogu se čitati i kao zaokružene, poentirane kratke priče, neki su meditativni zapisi, neki realistične crtice neposredno zabeležene, a neki, što je Vuksanoviću najsvojstvenije, i najkarektirističnije za njegovo pisanje, kao male skaske o rečima, iz njegove Semolj trilogije.

Nagradu “Ljubomir P. Nenadović” za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku ustanovila je 2014. godine valjevska Matična biblioteka koja nosi ime ovog književnog i putopisnog velikana. Nagradu čine svečana povelja i novčani iznos. Prvi put je dodeljena Milisavu Saviću za knjigu “Dolina srpskih kraljeva”.

    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POČAST VOJNICIMA STRADALIM U NATO AGRESIJI: Kod Smedereva obeleženo 25 godina od pogibije  Blagoja Radića i Roberta Lajčaka (FOTO)