STOČNE JAME ZA ČISTIJE OKRUŽENJE: Opština Ruma rešava problem sa odlaganjem otpada životinjskog porekla

S. KOSTIĆ

23. 09. 2021. u 07:26

DA bi sprečili nesavesno odlaganje životinjskog otpada, rumska lokalna samouprava izdvojila je sredstva u iznosu od 1,7 miliona dinara za izgradnju dve stočne jame u Pavlovcima i Kraljevcima.

СТОЧНЕ ЈАМЕ ЗА ЧИСТИЈЕ ОКРУЖЕЊЕ: Општина Рума решава проблем са одлагањем отпада животињског порекла

Foto S. K.

U Pavlovcima gde je stara jama izgrađena krajem šezdesetih godina prošlog veka nije više u mogućnosti da zadovolji potrebe sela, gde pored povećanog stočnog fonda, trenutno rade i četiri farme, zato se započelo sa izgradnjom nove od 32 kvadrata.

Iako lokalna samouprava redovno izdvaja sredstva za čišćenje divljih deponija, saniranje postojećih, izgradnju stočnih jama, nabavku većeg broja kontejnera, sve to u borbi za zaštitu životne sredine nije dovoljno, ukoliko neko nesavesnim odlaganjem otpada rešava svoj, a stvara problem celom društvu, istakao je Slađan Mančić, predsednik Opštine Ruma prilikom obilaska radova.

- Moramo da promenimo svest, da štitimo našu okolinu i zdravlje svih nas. Na lokaciji između Rume i mesne zajednice Kraljevci već imamo dve stočne jame koje su takođe opterećene i tamo ćemo da radimo novu, dublju jamu, kružnog oblika - rekao je Mančić, i dodao da ima uveravanja iz "Komunalca" da oni jednom nedeljno obilaze sve lokacije gde postoje stočne jame.

- Proteklog vikenda je komunalna inspekcija na stočnoj jami u Kraljevcima zatekla haos.

Problem je sada tamo rešen. Kako to obično ide, niko nikad nije video, niti prijavio nekoga ko je bacio otpad. Moramo se malo uključiti i prijaviti onog ko ugrožava zdravlje svih nas, na stranu i to što se stiče loša slika o zaštiti životne sredine na teritoriji naše opštine.

PRAVILNO I LAKO

DRAŽEN Gajić predsednik Saveta MZ Pavlovci, napomenuo je, da je ovo bio jedan od gorućih problema u selu.

- Ova će jama biti veća i funkcionalnija, jer će imati dva otvora za ubacivanje uginule stoke. Sam prilaz jami je uređen, sada će životinjski otpad moći na pravilan način, dosta lako i jednostavno da se odloži - kaže Gajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OD RUDOG POLJA DO KRALJEVA: Kraljevčani danas obeležavaju imendan svog grada