SPORNA LOKACIJA DEPONIJE: Meštani Kličevca ne odustaju od protesta, žaliće se Ministarstvu i Evropskoj uniji

D. NOVKOVIĆ

23. 09. 2021. u 06:21

GRADSKA uprava Požarevca i grupa ponuđača iz Novog Sada potpisali su ugovor o izradi projektne dokumentacije za gradnju regionalne deponije u ataru Kličevca, zbog čega meštani ovog sela najavljuju nastavak protesta.

СПОРНА ЛОКАЦИЈА ДЕПОНИЈЕ: Мештани Кличевца не одустају од протеста, жалиће се Министарству и Европској унији

Meštani Kličevca sa transparentom , Foto D. N.

Oni kažu da nisu protiv gradnje deponije, već samo protiv njene lokacije, jer žele da zaštite svoju neposrednu životnu sredinu. Smatraju da deponiji nije mesto na plodnom zemljištu i da na području Braničevskog okruga ima pogodnijih lokacija za takvu namenu.

- Sve je urađeno na brzinu. U istoj javnoj nabavci za izradu projekta su i studija o opravdanosti, studija o uticaju na životnu sredinu, idejni projekat i projekat za građevinsku dozvolu. Smatramo da je prvo trebalo uraditi studije o opravdanosti i o uticaju na životnu sredinu, pa tek onda odlučivati da li je Kličevac mesto za deponiju ili ne - izjavio je Novica Arsić, iz Udruženja građana "Kličevački idol", uz koje protestuju ne samo meštani Kličevca, već i okolnih sela.

Gašenje požara na deponiji "Jeremijino polje", Foto GU Požarevac

U julu su meštani predali Gradskoj upravi peticiju sa više od 1.000 potpisa, kojom su tražili izmenu odluke o gradnji deponije u njihovom ataru, ali ona nije prihvaćena.

Poslednji protest organizovali su uoči nedavne sednice Skupštine grada, na kojoj ovaj problem nije uvršten u dnevni red. Oni su tada najavili da će, ukoliko ne budu rešili problem na lokalu, otići u Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Ako treba, za pomoć će se obratiti i Evropskoj uniji, jer ona donira sredstva za ovakve projekte.

Saša Pavlović, Foto GU Požarevac

 

Novica Arsić , Foto D. N.

S druge strane, nakon što su meštani Kličevca izrazili neslaganje sa izborom lokacije za deponiju, gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, izjavio je da nema razloga za njihovu negativnu reakciju.

- Lokacija za gradnju deponije sa tri strane okružena je šumom i nalazi se sa druge strane brda, odakle se Kličevac i ne vidi. Njena udaljenost treba da bude najmanje kilometar od najbližeg naselja, a u ovom slučaju ona je trostruko veća. Kad se sve sagleda, ova deponija ni na koji način neće ugroziti životnu sredinu, podzemne vode i zdravlje meštana okolnih sela - rekao je gradonačelnik. On je dodao da bi negativnih reakcija bilo i da je neka druga lokacija izabrana, a odluka o ataru Kličevca doneta je jer se radi o parcelama u vlasništu države, pa neće biti sporenja oko eksproprijacije zemljišta.

POŽARI

ZA odlaganje smeća grad koristi deponiju "Jeremijino polje", koja godinama radi sa privremenim dozvolama. Na njoj povremeno izbijaju požari, poslednjih meseci učestalo, zbog čega su bile proglašavane i vanredne situacije u tom delu grada.

UGOVOR

ZA izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju regionalne deponije, vredan oko 29 miliona dinara, grad Požarevac je sklopio ugovor sa tročlanom grupom ponuđača iz Novog Sada, koji su jedini dostavili ponudu.

Foto GU Požarevac

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)