SVAKO SEOCE DOBILO IME: U rudničko-takovskom kraju utvrđeni nazivi ulica i naseljenih mesta

M. BOŠNjAK

22. 09. 2021. u 07:30

UZ Gornji Milanovac sva ostala 62 mesta u njegovom ataru - varoši, sela, čak i svako najmanje seoce, dobili su ukupno imena 1.149 ulica i 276 zaselaka.

СВАКО СЕОЦЕ ДОБИЛО ИМЕ: У рудничко-таковском крају утврђени називи улица и насељених места

REŠENjE Panorama Gornjeg Milanovca, Foto Arhiva

Opštinsko veće je prihvatilo taj predlog Komisije za davanje naziva ulica, trgova i ustanova, ostalo je još da ga "aminuje" Skupština opštine, što će se, s obzirom na vladajuću koalicionu većinu SNS i SPS, najverovatnije desiti.

U samom gradu, zadržana je većina dosadašnjih naziva ulica, ali ih ima mnogo "krštenih" izmenjenim imenima, većinom po znamenitim ličnostima iz svih sfera umetnosti i nauke.

U selima, nazivi ulicama dati su po lokalnim predelima, znamenitim ličnostima, slavnim bitkama, svecima. U dva gružanska sela - Belom Polju i Donjoj Vrbavi - meštanima će adresa biti Andrićev venac, kao u Beogradu.

- U selima ima mnogo osoba sa istim imenom i prezimenom, približnih godišta, poštari muku muče da im uruče bilo kakve, a kamoli zvanične pošiljke - objašnjava Goran Daničić, načelnik Odeljenja za opštu upravu.

Čim milanovačka SO odobri predlog, republički Geodetski zavod počeće da obeležava sve te ulice, nazive zaselaka i tako redom.

- Komisija je sve zahteve za nove nazive ulica podrobno analizirala. Kad je projekat bio usaglašen i konačan, poslali smo ga na uvid Ministarstvu i Geodetskom zavodu. Kasnije, dobili smo još zahteva od građana, nismo mogli sve da ih uvrstimo, ali uslediće dopuna projekta. Uostalom i zato, što su neke ulice i naknadno izgrađene - veli Dejan Kovačević, prvi čovek lokalne samouprave.

LIČNE KARTE

TROŠKOVE zamene ličnih karata građanima, čijim ulicama su promenjeni nazivi, neće snositi oni, nego država - najavio je Daničić još jednu važna informaciju za meštane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)