SRBIJA AGRARNI CENTAR REGIONA: U Novom Sadu otvoren 88. međunarodni poljoprivredni sajam (FOTO)

Z. GRUMIĆ

18. 09. 2021. u 17:13

POSLE skoro dvogodišnje pauze nastale zbog pandemije kovid 19, u Novom Sadu je danas na tradicionalan način počeo 88. međunarodni poljoprivredni sajam na kojem će tokom sedmodnevnog trajanja svoje proizvode, usluge i druge potencijale predstaviti proizvođači i kompanije iz 17 zemalja sveta.

СРБИЈА АГРАРНИ ЦЕНТАР РЕГИОНА: У Новом Саду отворен 88. међународни пољопривредни сајам (ФОТО)

Foto: N.Karlić

Otvarajući jednu od najznačajnijih manifestacija te vrste u Evropi, kojoj je ove godine zemlja partner Češka Republika, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija  Tatjana Matić je istakla da je uspešno organizovanje ovog sajma u uslovima pandemije, dokaz da život mora da se nastavi i da, živeći s kovidom moramo da razvijamo našu privredu.

- Srbija će, sigurna sam, ovih dana biti centar regiona kada je reč o poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, koje su od izuzetnog značaja za rast našeg bruto domaćeg proizvoda – rekla je ministarka Matić na svečanom otvaranju sajamskih priredbi koje će, kako je navela, u halama i na otvorenim sajamskim prostorima okupiti više od 800 izlagača.

Izrazivši nadu da će i ova značajna međunarodna privredna manifestacija dovesti u Srbiju mnoge kompanije, neke i kao investitore, ministarka Matić je dodala da je sajam izuzetna prilika da se naši poljoprivrednici na licu mesta upoznaju sa najnovijim trendovima i tehnologijama u proizvodnji.

Neke od tih rešenja predstaviće i 13 čeških firmi koje, kao izlagači nastupaju na štandu zemlje partnera poljoprivrednog sajma.

- Republika Češka prepoznaje prostor Zapadnog Balkana, pogotovo Srbiju, kao veoma značajne za saradnju u privredi i posebno u poljoprivredi. Srbija nudi velike mogućnosti za češke investicije – poručio je ambasador Češke u našoj zemlji Tomaž Kuhta.

Prisutne na svečanosti u auli Novosadskog sajma  pozdravio je i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, istakavši da i ovaj sajam pokazuje koliko je Srbija ekonomski ojačala u poslednjih nekoliko godina.

- Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srpske i najveći investitor. Jaka Srbija je garant opstanka Republike Srpske – poručio je Višković.

Na svečanom otvaranju 88. međunarodnog poljoprivrednog sajma, 53. međunarodnog sajma lova i ribolova i Sajma ekologije, poruke dobrodošlice i podrške uputili su i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, zamenik gradonačelnika Milan Đurić i Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

Na otvorenom sajamskom prostoru i u halama priređene su bogate izložbe poljoprivredne mehanizacije, stoke i stočnih genetskih potencijala, organskih proizvoda i onih sa oznakom geografskog porekla i oznakom „Srpski kvalitet“... - Biće održani i mnogi stručni skupovi i programi zabavnog karaktera - dodaju organizatori.

Vakcinisani posetioci prilikom ulaska pokazuju potvrdu o vakcinaciji a oni koji nisu vakcinisani moći će da uđu u krug sajma uz potvrdu o preležanom kovidu 19, negativan pi -si-ar test ili negativan antigenski test.

- Obezbedili smo, u saradnji sa gradom, brze antigenske testove koji su uračunati u cenu ulaznice. Testiranje se obavlja prilikom ulaska u sajamski krug a ta procedura ne traje duže od desetak minuta – kažu na Novosadskom sajmu.

Kapije sajma biće za posetioce otvorene do 24. septembra, od devet do 19 časova. Pojedinačne ulaznice koštaju 600 dinara a kolektivne 400 dinara. Za penzionere, decu od sedam do 12 godina, kao i za đake i studente u kolektivnim posetama karta košta 250 dinara.

BONUS VIDEO:

POLICAJCI U SEDLIMA: Ekipa "Novosti" u poseti konjičkoj jedinici MUP-a Srbije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024