GERONTOLOŠKI CENTAR GOTOV ZA 250 DANA: Vlada Japana uložila dva i po miliona evra, a Ministarstvo milijardu dinara

B. Puzović

18. 09. 2021. u 06:00

RADOVI na završetku gradnje Gerontološkog centra u Valjevu počeli su ove nedelje, a trebalo bi da budu okončani za 250 dana.

ГЕРОНТОЛОШКИ ЦЕНТАР ГОТОВ ЗА 250 ДАНА: Влада Јапана уложила два и по милиона евра, а Министарство милијарду динара

Foto GU Valjeva

Potom, sledi opremanje objekta, u čiju je gradnju koja je započela 2009. godine i nije završena, Vlada Japana uložila dva i po miliona evra.

Za završetak Gerontološkog centra, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je oko milijardu dinara. Ustanova je namenjena za smeštaj i negu odraslih i starih osoba. Za 113 korisnika biće obezbeđen smeštaj i zdravstvena briga, a imaće i dnevni centar za korisnike socijalne zaštite. Predviđeno je i prihvatilište za 30 beskućnika.

- Ovaj objekat važan je ne samo za žitelje Valjeva, već i za ovaj deo Srbije, jer će ustanova po visokim standardima pružati usluge starijim osobama - kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. - Cilj je da, kada objekat bude počeo da radi, nijedna stara osoba kojoj je potrebna pomoć i nega više ne bude van sistema zaštite. Valjevo će prvi put imati i pravo prihvatilište, pa se neće događati da nemoćni ljudi spavaju po parkovima, ili stanicama. Naša dužnost je da brinemo ne samo o starima i nemoćnima, već i o deci i mladima, koji se nažalost neretko nađu u takvoj situaciji.

Foto GU Valjeva

Pre deceniju i po, ustanovljeno je da je veliki broj starijih iz Kolubarskog okruga smešten u domovima u drugim delovima Srbije, pa je Centar za socijalni rad "Kolubara" u Valjevu konkurisao s projektom izgradnje Gerontološkog centra i od Vlade Japana dobio sredstva. Ispostavilo se, međutim, da suma nije bila dovoljna za završetak svih radova.

SRAMOTA

UZ podršku Kancelarije za javna ulaganja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na dobrom smo putu da završimo ovaj veoma važan objekat - rekao je gradonačelnik Valjeva. - Na ovaj način, svakako ćemo opravdati velika ulaganja Japana i Srbije u buduću ustanovu i tako izbrisati sramotu zbog duge izgradnje Gerontološkog centra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo